Dostupni linkovi

Srbija: Posle struje sve poskupljuje


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Od 1. avgusta struja u Srbiji poskupljuje za 12 odsto. To je saopštio minister rudarstva i energetike Aleksandar Antić. On navodi da je visina poskupljenja usaglašena sa MMF-om, te precizirao da će biti uvedena i akciza na električnu energiju i da će poskupljenje struje, uključujući i tu akcizu, iznositi 12 odsto.

Kako tu odluku komentarišu građani, psolušajte u anketi dopisnice RSE iz Valjeva Milene Kuzmanović:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Analitičarka Sijka Pištolova komentariše da je očekivala i više poskupljenje, te podvlači da je Vlada, uprkos tome što građanima dodatni izdaci svakako teško padaju, ipak izabrala opciju kupovine socijalnog mira:

“Struja je roba kao i svaka druga, što znači da u svojoj ceni mora da sadrži i proizvodne torškove. Ukoliko građani Srbije hoće da uvek imaju struju, to moraju da plate. Pravo da vam kažem, mene je povećanje od 12 odsto iznenadilo. Očekivala sam 20 odsto. Po mom ubeđenju električna energija bi trebalo da poskupi upravo za toliko. Zato što EPS ima troškove koje mora da pokriva. Moramo imati na umu da je svugde u okruženju, osim u Bugarskoj, električna energija skuplja nego u Srbiji”, navodi Pištolova.

Ministar Antić je takođe naveo da će cena struje u Srbiji poskupljenja biti niža nego što je u Makedoniji i to za 15 odsto, odnosno čak za 50 odsto jeftinija nego u Crnoj Gori.

“Povećanje od 12 odsto je kupovina socijalnog mira”, uverena je Pištolova. Ona napominje da predstoje efekti “inflatorne spirale” te da će i ovo neizbežno poskupljenje električne energije za posledicu imati podizanje svih drugih proizvoda u Srbiji. Zbog toga, navodi naša sagovornica, vlast bi morala preduzeti mere kako bi pomogla onima koji su socijalno najugroženiji.

XS
SM
MD
LG