Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pojava šuge, odraz socijalnog stanja jedne sredine


Šuga

U nekoliko užičkih srednjih škola pojavila se šuga, kožno zarazno oboljenje, i do sada je registrovano 30 obolelih, rečeno je u epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravlje u Užicu. Ova bolest predstavlja odraz socijalnog stanja jedne sredine, navode epidemiolozi.

Obolelih od šuge ima uvek, kaže Aleksandra Andrić, načelnica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje u Užicu, ali napominje da je poslednjih mesec dana broj povećan, posebno u Srednjoj tehničkoj školi i da je masovnija pojava bila nakon ekskurzije. Reč je uglavnom o deci koja dele zajednički stan.

"Na teritoriji celog Zlatiborskog okruga, koji obuhvata deset opština, mesečno registrujemo oko deset obolelih, ali tokom oktobra imali smo povećan broj obolelih tri puta. U jednom trenutku smo ovde u Užicu imali trideset obolelih i to sve među školskom decom", kaže Andrić.

Simptomi šuge su vrlo prepoznatljivi, počinju intezivnim svrabom i to na delovima između prstiju ruku, nogu, na laktovima, ispod ruku a bolest se prenosi direktnim kontaktom i važno je da oboleli budu izolovani makar sedam dana, objašanjava naša sagovornica dodajući da je lečenje jednostavno.

Šuga je bolest loših uslova života, prljavih ruku i neodržavanja lične higijene i ima je u celom svetu, kaže za RSE epidemiolog Branislav Tiodorović navodeći da se pojavljuje čak i u razvijenim zemljama.

"Šuga se može javiti čak i u bolnicama ukoliko se pacijenti koji se primaju ne obrade kako treba. Imali smo takvih slučajeva čak i u Beogradu. Šuga je bolest koja se vrlo lako može sprečiti održavanjem opšte lične higijene, a ova bolest, ipak, predstavlja odraz socijalnog stanja jedne sredine", kaže Tiodorović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00
Direktan link

Kako kažu epidemiolozi u Srbiji je skoro pravilo da se šuga pojavi u jesenjim i zimskim mesecima, u oktobru i novembru, pre svega u siromašnim sredinama.

  • 16x9 Image

    Novka Ilić

    U novinarskoj profesiji je već više od dve decenije. Počela rad kao novinar u redakciji Radio Užica i lokalnog lista "Vesti". Dopisnica RSE od 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG