Dostupni linkovi

Srbija: Dogovor sa američkim DFC podrška privredi


Premijerka Srbije Ana Brnabić i Adam Boehler iz američke međunarodne razvojne finansijske korporacije otvorili su DFC ured u Srbiji, Beograd, 22.09.2020.
Premijerka Srbije Ana Brnabić i Adam Boehler iz američke međunarodne razvojne finansijske korporacije otvorili su DFC ured u Srbiji, Beograd, 22.09.2020.

Sa američkom korporacijom za međunarodno razvojno finansiranje dogovorena je nova garantna šema kojom je predviđeno da ta finansijska institucija obezbedi 400 miliona dolara kao garanciju za odobrenje bankarskih kredita preduzećima u Srbiji, izjavio je ministar finansija Siniša Mali, a objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

„Uspeli smo da napravimo konačan dogovor sa DFC o prvih 400 miliona dolara za privredu Srbije. Prošle nedelje su izglasane dve nove garantne šeme, odnosno, dodatnih milijardu evra na postojeće garantne šeme koje Srbija već ima i koje je zajedno sa bankama plasirala kako bi se ublažile negativne posledice pandemije“, rekao je Mali.

Reč o još jednoj garantnoj šemi koja će biti realizovana na osnovu Sporazuma vlada Srbije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), rekao je Mali u Skupštini Srbije, predstavljajući Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o podsticanju investicija između vlada Srbije i SAD, koji će obuhvatiti i ovaj dogovor, a čija ratifikacija se očekuje u srpskom parlamentu.

Mali je precizirao da su sredstva namenjena mikro, malim i srednjim preduzećima.

"To je novac koji će biti usmeren, ne samo na likvidnost tih preduzeća nego i na investicije i podsticanje preduzetništva. To je velika vest za celu našu privredu, za naše građane", rekao je Mali novinarima u Skupštini Srbije.


Ocenio je da je to znak poverenja američke administracije u razvoj srpske ekonomije.

Kako je Mali rekao, uskoro se očekuje i formalno potpisivanje sporazuma o novoj garantnoj šemi sa Vladom Srbije, kao i završetak sporazuma DFC sa bankama u Srbiji, nakon čega će novac biti na raspolaganju domaćim preduzećima za kredite za likvidnost, inovacije i investicije.

Ovim sporazumom, istakao je on, dodatno se podstiče ekonomska saradnja dve zemlje kroz proširenje ponude finansijskih instrumenata Međunarodne razvojne korporacije za razvoj privrede Srbije.

Mali je istakao da je ovaj izuzetno važan sporazum proizašao iz Vašingtonskog sporazuma, koji je potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa prethodnim predsednikom SAD Donaldom Trampom (Trump) proše godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši kosovski premijer Avdulah (Avdullah) Hoti potpisali su početkom septembra 2020. godine u Beloj kući sporazum sa američkim predsednikom Donaldom Trampom o normalizaciji ekonomskih odnosa. Deo tog sporazuma je i otvaranje kancelarije američke DFC u Beogradu, čiji je budžet 60 milijardi dolara, za pružanje razvojne finansijske podrške Srbiji, Kosovu i širem regionu.

XS
SM
MD
LG