Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija: Podeljene islamske zajednice jedinstvene o Erdoganu


Pristalice turskog predsednika na protestima u Istanbulu, ilustrativna fotografija

Verski poglavari dve islamske zajednice (IZ) u Srbiji osuđuju pokušaj vojnog puča u Turskoj, verujući da će se režim Redžepa Tajipa Erdogana izboriti sa trenutnim problemima.

Smatraju da se podele u Turskoj neće odraziti na ionako već podeljene Bošnjake na prostoru Sandžaka.

Nedavno izabrani reis-ul- ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović kaže da puč nije način na koji se ostvaruju prava, kao i da su oni molili boga u džamijama da se stanje u ovoj zemlji smiri, da se ispoštuje volja većine građana u Turskoj i da se sačuva demokratski izabrana Vlada.

On za RSE dodaje da se dive onim ljudima koji su uspeli svojim životima da zaštite taj ustavni poredak, kao i predsedniku i Vladi Turske u nastojanju da očuvaju demokratske tekovine i slobodu koju je izborio turski narod.

Sead Nasufović
Sead Nasufović

"Verujem da će se Erdoganov režim izboriti sa svim ovim problemima. Erdogan je veliki diplomata i političar, demokratski izabran, čije vrednosti prepoznaje ceo svet, tako da mislim da ima znanja i mudrosti, volje i podrške da se izbori sa ovim iskušenjima koja su snašla njegovu zemlju. Ovakvi incidenti i situacije su škola kroz koju čovečanstvo prolazi, a to je da za veliko zlo nije potrebno mnogo ljudi. Nekada je dovoljan samo jedan čovek, jedna loša i zla ideja, koja može poput zaraze da našteti okolini i društvu, koje može krenuti ka lošem smeru i delovanju“, rekao je Nasufović.

On ističe da nema bojazni da se atmosfera i dešavanja u Turskoj odraze na podele među Bošnjacima u Sandžaku.

Sa druge strane, predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić podseća da podele u ovoj regiji postoje od oktobra 2007. godine.

Od tada u Srbiji deluju dve islamske zajednice. To su Islamska zajednica u Srbiji, na čijem čelu je Dudić, a čiji je donedavni lider bio Muamer Zukorlić koji je pred poslednje izbore skinuo versku odoru, kandidovao se za narodnog poslanika i ušao u Skupštinu Srbije, i Islamska zajednica Srbije, koju sada predvodi Nasufović, a donedavno Adem Zilkić.

Dudić naglašava da je bilo koji komentar osim osude svih dešavanja u Turskoj nekorektan, jer je tamošnja Vlada izabrana na legalan način.

Mevlud Dudić
Mevlud Dudić

“Mislim da će se neke stvari pozitivno odraziti na Bošnjake u Sandžaku i Srbiji, jer su Islamska zajednica u Turskoj i Dijanet delimično učestvovali u našim podelama, tako što nisu stali na stranu legalne i legitimne IZ. Mi smo više puta upozoravali da se i nama desio svojevrstan puč, sličan ovom kojim se pokušava destabilizovati Turska, bilo da je od strane terorista ili predstavnika pokreta Fatulaha Gulena.

Verujem da će Erdoganov režim moći da se nosi sa ovim poteškoćama i problemima. Mora se priznati da je Turska danas jedina muslimanska zemlja koja u civilizacijskom, kultorološkom, ekonomskom i svakom drugom pogledu predstavlja stabilnost i ponos,a to je mnogima u svetu zasmetalo. Očito da su neki od Turske hteli da naparave drugu Siriju, Irak, Liban, Liban...”, rekao je Dudić za RSE.

On je dodao da ova IZ podržava sve ono što je u skladu turskih propisa i normativnih akata, kao i da Turci sami treba da rešavaju svoje probleme i da donose odluke, a ne neko sa strane.

“I nama je najveći problem bio, kada smo imali puč, kada su nam se sa strane mešali i govorili šta i kako treba da radimo. Mi smo na strani legalnih predstavnika države i svih njihovih odluka koje donose, a za koje smatraju da su u interesu njihovog naroda i države”, kaže Dudić.

I Novopazarci sa kojima smo razgovarali smatraju da se dešavanja u Turskoj neće odraziti na podele medju njima, jer su stanovnici ovog grada većinom pristalice Erdoganovog režima.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

  • 16x9 Image

    Amela Bajrović

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila je na nekoliko lokalnih TV stanica, a od 2003. godine je urednica informativnog programa u novopazarskom radiju Sto plus, koji je u vlasništvu Novinske agencije Beta iz Beograda.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG