Dostupni linkovi

Peticija za ujedinjenje Islamske zajednice: Politički marketing ili iskrena želja?


Peticija u Novom Pazaru
Peticija u Novom Pazaru

Sandžačka demokratska partija (SDP), jedna od dve stranke koju vodi Rasim Ljajić, pokrenula je potpisivanje peticije za povratak jedinstva Islamske zajednice, putem interneta, kao i u centru Novog Pazara, što je naišlo na oštre reakcije i protivljenje u Islamskoj zajednici u Srbiji i Islamskoj zajednici Srbije.

U Islamskoj zajednici u Srbiji smatraju da političke stranke mogu doprineti jedinstvu ukoliko prestanu da se mešaju u njihove unutrašnje stvari, dok u SDP tvrde da je Islamska zajednica institucija koja pripada svim muslimanima, te da pitanje njenog jedinstva ne može biti isključivo unutrašnja stvar.

Potpisivanje ove peticije pokrenuto je samo nekoliko dana nakog ostavke bivšeg muftije sandžačkog Muamera Zukorlića, koji je odlučio da se bavi politikom, a koga su smatrali glavnim kočničarem ideje pomirenja.

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić kaže za RSE da na ovaj način Ljajićeva partija zloupotrebljava pitanje jedinstva u dnevno-političke, a posebno u predizborne svrhe.

Mevlud Dudić
Mevlud Dudić

„Jedinstvo Islamske zajednice je vrednost koja se može ostvariti isključivo kroz legalne i legitimne organe Islamske zajednice. Posebno bih želeo da skrenem pažnju na ponašanje SDP, koja umesto da se bavi onim za šta je i odgovorna, politikom i svakodnevnim problemima građana, nastavlja tamo gde je stao Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka. Sulejman Ugljanin je 2007. godine sa pozicije političara pokušao da razbije Islamsku zajednicu i tada je napravio ogromne probleme, za koje će dok je sveta i veka snositi veliku odgovornost. Upravo tu sada nastavlja SDP i to baš u jeku predizborne kampanje. Mislim da njima nije nije stalo do jedinstva Islamske zajednice , jer se ne bi na ovaj način ponašali. Očekujemo da odustanu od peticije i sličnih aktivnosti ili ćemo dotičnu akciju smatrati novim direktnim atakom na ustavni poredak Islamske zajednice. Mislim da bi bilo značajnije da ministar Rasim Ljajić i njegova partija, ali i sve ostale stranke, rade svoj posao, a ne da se bave Islamskom zajednicom“, rekao je Dudić.

Reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić takođe smatra da je pokretanje inicijative za pomirenje i potpisivanje peticije politički marketing.

On je rekao da je Zukorlićev odlazak otvorio vrata za dijalog i olakšao pomirenje, ali da u njemu mogu da učestvuju samo legitimni predstavnici dve zajednice, kao i da su oni otvoreni za razgovor o svim pitanjima.

Sa druge strane, u SDP tvrde da je inicijativa pokrenuta isključivo da bi dve Islamske zajednice našle zajednički jezik i da bi se pomirile.

Član predsedništva ove stranke Mirsad Jusufović kaže za RSE da oni nemaju nameru da se mešaju u veru ili da stvaraju nekakvu „treću islamsku zajednicu“.

Mirsad Jusufović
Mirsad Jusufović

“Naša namera i iskrena želja je da pomognemo da se besmislene podele i sukobi definitivno prevaziđu, jer Islamska zajednica mora biti jedinstvena, nedjeljiva i pre svega u službi svog naroda. Zbog toga kroz ovu peticiju hoćemo da omogućimo svim Bošnjacima Sandžaka da jasno i nedvosmisleno iskažu svoju težnju ka jedinstvenoj i jakoj Islamskoj zajednici. Podsetiću vas da kada je Ugljanin formirao Islamsku zajednicu Srbije, mi smo čvrsto stajali u odbrani jedinstvene Islamske zajednice, ali je nažalost tadašnja Vlada Srbije Vojislava Koštunice to podržala. Bošnjacima u Sandžaku je dosta podela, sukoba, gledanja ko u koju džamiju klanja, ko se sa kim pozdravlja. Nije nam cilj da se mešamo u veru, jer je to pogubno, a to je uzrok svega što nam se desilo. Prvo se Ugljanin kao političar umešao u veru, a onda je se vera umešala u politiku kada je Zukorlić glumio političara ispod ahmedije“, rekao je Jusufović.

Potpisi peticije za povratak jedinstva Islamske zajednice biće upućeni nadženim ministarstvima Republike Srbije, Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i Upravi za verska pitanja Turske (Dijanet), od kojih se očekuje da budu medijatori pomirenja.

XS
SM
MD
LG