Dostupni linkovi

Ugostiteljski objekti u Srbiji od 7. maja rade i u zatvorenom prostoru


Restorani u Beogradu
Restorani u Beogradu

Restorani, kafići i drugi ugostiteljski objekti u Srbiji od petka, 7. maja, moći će da rade i u zatvorenom prostoru, izjavio je epidemiolog Branislav Tiodorović posle sednice Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa.

On je pojasnio je da će ugostiteljski objekti moći da rade i u zatvorenom prostoru pod uslovom da poštuju sve epidemiološke mere – da maksimalna iskorišćenost prostora bude do 50 odsto, distanca između gostiju metar i po do dva, i da ne bude muzike, ni žive, ni sa razglasa.

“Ugostiteljski objekti moraju poštovati sve propisane mere u zatvorenom prostoru, 50 odsto kapaciteta, udaljenost metar i po do dva, posle 18 sati neće biti muzike, svejedno da li je uživo ili ne, pošto kada nje ima, ljudi moraju glasnije da govore, što je jedan od faktora rizika”, rekao je član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Krizni štab je doneo ovakvu odluku jer brojke zaraženih od COVID-a 19 padaju, čak je pre dva dana brojka bila ispod 1000 novoobolelih.

Drugi član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, izjavio je pre sednice ovog tela da je medicinski deo Kriznog štaba tražio da se odluka o potpunom otvaranju ugostiteljskih objekata odloži za posle 15. maja, ali je dodao da je „činjenica da su ekonomski pritisak i potreba jako veliki“ i da se o tome mora razmišljati.

U Srbiji je u četvrtak, 6. maja, zvanično evidentirano 1.366 novih slučajeva zaraze korona virusom, a od prethodnog dana u 15 sati preminula je još 21 osoba od posledica COVID-a 19.

Na snazi i dalje ostaje zabrana okupljanja više od pet osoba na jednom mestu, podsetio je Tiodorović.

Sledeće nedelje biće održana još jedna sednica Kriznog štaba, na kojoj će mere još jednom biti procenjivane, najavio je Tiodorović.

XS
SM
MD
LG