Dostupni linkovi

Građani Srbije predali 13.500 komada oružja


Oružje koje su predali građani Srbije, 14. maj 2023.
Oružje koje su predali građani Srbije, 14. maj 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je do 14. maja ujutro prikupljeno oko 13.500 komada različitog naoružanja i minsko eksplozivnih sredstava.

"Ponosan sam na ovu akciju i na rezultate. Potrebno je i važno zbog veće sigurnosti i naših građana", rekao je Vučić na prikazu neregistrovanog oružja koje su građani predali policijskim stanicama.

Vlasti u Srbiji pozvale su građane da policiji predaju nelegalno i legalno oružje, nakon što su se u Srbiji dogodila dva masovna ubistva u kojima je ubijeno 17, a ranjena 21 osoba.

Vučić je rekao da među predatim oružjem ima i automatskih pušaka sa preklopnim kundakom, snajperskih pušaka i mitraljeza, kao i zolja i ručnih bombi.

"Za nas je važno da takve stvari završe u rukama države, a ne da neki pojedinac to upotrebi", rekao je on. Predsednik Srbije je precizirao da je od ukupne količine oružja koje su građani do sada predali odnos legalnog i nelegalnog pola - pola.

Vučić je rekao da je zahvalan građanima na odgovornosti i apelovao na dalju predaju oružja koja će trajati do 8. juna.

On je najavio da će nakon toga država primenjivati represivne mere i da će se sa tim ciljem menjati Krivični zakonik Srbije.

"Znam da postoji deo tradicije. 'Ovo mi je tata ostavio ili deda'. Mi to dajemo u (fabriku oružja) 'Zastavu' Kragujevac da bismo dobili nove puške, oni koriste te delove za novo oružje", rekao je Vučić.

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su 3. maja u oružanom napadu 13-godišnjeg učenika u školi "Vladislav Ribnikar". Šestoro učenika i nastavnica su ranjeni, a napadač je uhapšen.

U selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca, napadač je 4. maja ubio osam osoba i ranio 14. On je uhapšen i priznao je zločin.

Vlasti u Srbiji su nakon ubistava pojačale sigurnost u okolinama škola i pozvale na razoružavanje građana. Ministar prosvete, Branko Ružić, podneo je ostavku.

Vučić ne prihvata zahtev za smenu ministra policije

Nezadovoljni odgovorom države, deo opozicije pozvao je na proteste "Protiv nasilja", koji su do sada održani u prestonici i nekoliko gradova Srbije, a na kojima su se okupile hiljade ljudi.

Zahtevi protesta su smene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.

Među zahtevima je i ukidanje rijaliti emisija koje promovišu nasilje.

Predsednik Srbije je, komentarišući zahteve, rekao da neće smeniti ministra unutrašnjih poslova, bez pominjanja direktora BIA.

On je najavio i da će 26. maja na skupu na koji je on pozvao biti donete "zanimljive odluke".

"Možemo da smenimo celu Vladu, niko ne čuva fotelje nikome, ali onda idemo na izbore. Ali za to ćete da sačekate 26. maj", rekao je Vučić i najavio da bi u tom slučaju izbori bili održani najkasnije u oktobru.

Vučić je dodao i da, u slučaju ukidanja rijaliti emisija, to bi važilo za sve medije. On je dodao i da je spreman da razgovara o ukidanju onih koje promovišu nasilje.

"Kada vam se okupi više hiljada ljudi, bez obzira da li su ih organizovale opozicione političke partije ili ne, moje je da obratim pažnju na njihove zahteve i šta je to što možemo da učinimo", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG