Dostupni linkovi

Opozicija u Srbiji traži u parlamentu odgovore o dešavanjima na Kosovu


Jedna od sednica Skupštine Srbije, februar 2023.
Jedna od sednica Skupštine Srbije, februar 2023.

Deo opozicije u Srbije od republičkog parlamenta traži reakciju nakon dešavanja na Kosovu – formiranje anketnog odbora i hitno zakazivanje posebne sednice Narodne skupštine.

Policiju Kosova je 24. septembra napala grupa maskiranih i naoružanih lica u blizini sela Banjska, opština Zvečan na severu Kosova. U sukobu su ubijeni jedan policajac i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Poslanička grupa opozicione Demokratske stranke (DS) podnela je 27. septembra zahtev skupštini Srbije za formiranje Anketnog odbora koji bi utvrdio sve detalje u vezi sa tim sukobom.

Poslanik DS-a Srđan Milivojević je kazao agenciji Beta da bi Anketni odbor morao da utvrdi i "ulogu potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića u tim događajima".

"Kako je Milan Radoičić u ime Republike Srbije preuzeo ulogu u formiranju neformalnih struktura moći? Da li je učestvovao u formiranju kriminalne organizacije", upitao je Milivojević.

Grupu koja je napala policiju Kosova, kako tvrdi zvanična Priština, predvodio je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.

Priština bazira te tvrdnje na video snimcima snimljenim dronom u nedelju, koje je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) objavio tvrdeći da se na njima vidi Radoičić.

U Srbije je na te tvrdnje reagovao jedino ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodeći da to "očigledno" nije snimak napravljen u danu napada na severu Kosova.

Takođe, desno orijentisane stranke opozicije u Srbiji tražile su 27. septembra hitno zakazivanje posebne sednice zbog "dramatične situacije" na Kosovu, prenosi Danas.

Svoju inicijativu pravdaju navodima da je politika predsednika Srbije na Kosovu nakon poslednjih tragičnih dešavanja, doživela krah.

Vlasti Kosova optužuju državu Srbiju da je odgovorna za napad, što Beograd negira.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su napadači lokalni Srbi sa Kosova, "koji više ne mogu da trpe Kurtijev (premijer Kosova Aljbin Kurti) teror".

Mnoge članice Evropske unije traže uvođenje mera protiv Srbije ako se dokaže povezanost Beograda s napadima u Banjskoj, naveli su diplomatski izvori Radija Slobodna Evropa (RSE), bez preciziranja o kojem broju država se radi.

XS
SM
MD
LG