Dostupni linkovi

Srbija očekuje negativan izveštaj EU, dobra ocena za Vojvodinu


Skupština Vovjodine
Skupština Vovjodine
Dok se u Srbiji iščekuje negativno intonirano mišljenje o napretku koja je država ostvarila u procesu evrointegracija, pre svega zbog nerešenih odnosa sa Kosovom, napredak koji je ostvaren u Vojvodini mogao bi biti pozitivno ocenjen.

Kako je u utorak izjavio predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, nakon razgovora sa šeficom odeljenja evropske komisije zaduženom za Srbiju Mirjam Feran, novosadska administracija dobiće pohvale.

"Vojvodina je pohvaljena u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, koji će sutra biti objavljen. Nama je rečeno da će Vojvodina biti okarakterisana samo u superlativima, pogotovo u onom segmentu koji se odnosi na očuvanje identiteta različitih nacionalnih zajednica", precizirao je Pajtić.

"Mi znamo da smo imali probleme u godinama koje su iza nas, probleme koji su uspešno rešavani i danas je vrlo visok stepen razvoja i institucija manjinskih zajednica, vrlo visok stepen očuvanja identiteta nacionalnih manjina i to je ono nešto što se visoko ceni u Evropi koja je uostalom zajednica različitih naroda," dodao je on.

U iščekivanju reakcije zvaničnog Beograda, Milica Delević, donedavna šefica Vladine kancelarije za pridruživanje EU i aktulena čelnica Odbora za evrointegracije Skupštine Srbije, sugeriše da ne bi trebalo apriori govori da će izveštaj biti pozitivan ili negativan.

„Mislim da ne treba a priori govoriti - izveštaj će biti negativan ili izveštaj će biti pozitivan. Izveštaj će pokazati ono što je urađeno u prethodnih godinu dana, za šta objektivno nije bilo mnogo prostora s obzirom da je bila izborna godina i da je proces formiranja vlade trajao određeno vreme," kazala je Delević za RSE.

"U tom periodu biće dosta pozitivnih ocena i ocena da dosta stvari treba popraviti, a da na mnogima treba nastaviti rad – pre svega na rešavanju otvorenih političkih pitanja, ali verujem da će ono o čemu govori gospodin Pajtić biti jedan od pluseva, kao što isto verujem da će biti i drugih oblasti koje će se primetiti da je bilo pomaka. Ali mislim da će biti i dosta onoga na čemu treba nastaviti rad," kazala je ona.

Na pitanje da li je i ranije postojala ta praksa da se rezultati koji se ostvaruju u Vojvodini posmatraju odvojeno od rezultata koji se posmatraju na republičkom nivou, Delević konstatuje:

„Mislim da izveštaj daje ocenu celine, ali naravno da se primećuju neki problemi koji su karakterističniji za određene oblasti i samim tim se primeti kako se rešavaju ti problemi. Tako da izveštaj nosi ocenu celine, ali je činjenica da se neki problemi više pojavljuju u određenim oblastima nego u drugim“.

*RSE se u toku dana opširnije baviti izveštajem o napretku Srbije u evrointegracijama
XS
SM
MD
LG