Dostupni linkovi

Novosadski biciklisti: Sve manje prostora za dvotočkaše


Više od sto novosadskih biciklista protestovalo je u centru grada zbog loše biciklističke infrastrukture, smanjenja zelene površine i izgradnje novih parking mesta. Oni su zatražili hitno rešavanje ovih problema.

„Sve je više parkinga, sve je manje zelenila, a biciklističke staze su u jako lošem stanju“, ovako je odgovorila jedna učesnica na naše pitanje zbog čega je više od sto biciklista održalo protest u Novom Sadu.

Oni su zatražili od gradskih vlasti da posle više od četiri godine počnu sa rešavanjem ključnih problema za bicikliste: a to je sređivanje glavnih biciklističkih ruta u tom gradu. Kako navode u Novosadskoj biciklističkoj inicijativi grad samo odlaže rešenje, a problemi se nagomilavaju.

Najnoviji potez grada da odustane od popravke biciklističkog koridora koji povezuje periferiju i centar grada, kao i plan seče platana na toj ruti uz izgradnju novih parking mesta za automobile posebno je izazvao revolt građana.

Marko Trifunović (desno)
Marko Trifunović (desno)

Predstavnik inicijative Marko Trifković naglašava da Novi Sad konačno treba da se okrene biciklistima i pešacima.

„Svake godine imamo više od hiljadu novih biciklista. Ono što hoćemo jeste da grad podrži te stvari, da imamo više zelenih površina, da se ne grade samo parkinzi, da se izlazi u susret biciklistima, pešacima i jednom normalnom životu“, rekao je on.

Podrška novosadskim dvotočkašima sitgla je i iz Beograda.

„Praktično imamo isti problem, a to je taj autocentrični pristup planiranju i investitorski urbanizam. Jednostavno šta god da pokušamo grad nas opstruiše dok se investitorima i automobilima konstanto izlazi u susret“, naveo je Zoran Bukvić iz beogradskog udruženja Ulice za bicikliste.

Skup „Branimo ulice, branimo grad“ završen je uz biciklističku vožnju kroz uži centar grada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG