Dostupni linkovi

Pretnje novinaru u Srbiji zbog intervjua sa izbeglicom iz Ukrajine


Izbeglice iz Ukrajine u Rumuniji, 3. mart 2022. (Ilustrativna fotografija)
Izbeglice iz Ukrajine u Rumuniji, 3. mart 2022. (Ilustrativna fotografija)

Novinar i dopisnik dnevnog lista "Danas" iz Srbije Miljko Stojanović dobio je pretnje smrću na društvenim mrežama nakon što je intervjuisao Ukrajinca koji je iz te zemlje izbegao u Srbiju nakon ruske invazije, objavila je 14. marta mreža "Safe Journalist".

Ova platforma, koja predstavlja novinare i medijske radnike Zapadnog Balkana, navela je da je slučaj je prijavljen policiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) su za Radio Slobodna Evropa saopštili da je osumnjičeni za slanje pretećih poruka novinaru putem Facebook-a 11. marta uhapšen.

"Policija je istog dana identifikovala osumnjičenog kome je, zbog sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti, po nalogu tužioca, određeno zadržavanje do 48 sati i on je, uz krivičnu prijavu, priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Zaječaru", saopšteno je iz MUP-a za RSE.

List "Danas" je 8. marta na internetu objavio članak Miljka Stojanovića pod naslovom "Ukrajinac iz Lavova koji je došao u Srbiju: Ne želim da ubijam ljude".

Nakon objavljivanja, Stojanović je dobio brojne pretnje i uvrede na Facebook-u, a u jednom komentaru piše da mu, ako ne izbriše tekst, to "neće biti zaboravljeno" te da će se "sresti kad tad", saopštila je

Stojanović je, kako je saopštila novinarska mreža, preneo da su se nekoliko sati nakon objavljivanja teksta pojavili i uvredljivi komentari na račun intervjuisanog izbeglice iz Ukrajine.

"Napravio sam nekoliko snimaka ekrana i postavio ih na svoju Facebook stranicu, a zatim su došle pretnje sa nekoliko profila", rekao je Stojanović.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić izjavio je da je reč o još jednom slučaju veoma opasnih pretnji novinarima, što je u direktnoj vezi sa njegovim novinarskim radom.

"Safe Journalist", mreža koja predstavlja više od 8.200 medijskih radnika na Zapadnom Balkanu, osudila je pretnje novinaru.

Iz Harkiva u Beograd sa životom u pet kofera
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00
XS
SM
MD
LG