Dostupni linkovi

Vanredna situacija u Novoj Varoši zbog snežnih nanosa


Zbog snega koji treći dan pada na području Nove Varoši, Krizni štab ove opštine proglasio je vanrednu situaciju. U ovoj opštini oko 100 domaćinstava odsečeno je od sveta. Na Pešteru snežni nanosi su oko jednog metra, a oko 400 đaka od utorka ne ide u školu. Snežna mećava u Novoj Varoši zadaje probleme vozačima, đacima i meštanima planinskih sela.

Pomoćnik predsednika Opštine Ivan Mlađenović kaže da najviše snega ima u selima ispod planina Javor, Zlatar i Murtenice, pa je na ovom području proglašena i vanredna situacija.

„Na delu teritorije kao što je selo Jasenovo, Bela Reka i Kućani su i veliki snežni smetovi. Seoski putevi su neprohodni, dok su magistralni put i opštinski putevi prvog reda prohodni. Klizišta u Donjoj Bistrici su i dalje aktivna, pa smo porodicu Marinković morali iseliti i privremeno smestiti u privatni stan“, navodi Mlađenović.

Nova Varoš, foto: Danica Gudurić
Nova Varoš, foto: Danica Gudurić

Đacima seoskih škola u Novoj Varoši data je preporuka da ne idu u školu. Profesor Danka Džaković kaže da su od utorka učionice u školama na Pešteru prazne jer đaci zbog snežnih nanosa i do jednog metra ne mogu da dođu do škola.

„Oko 400 učenika ne ide u školu na Pašteru. Vetar duva i 60 kilometara na čas. Nosi sneg sa svih strana. Nanosi su oko jednog metra“, kaže Danka Džaković.

Problema imaju i meštani Prijepolja, posebno u selima iznad 1.000 metara nadmorske visine.

Stevan Žunić iz prijepoljskog sela Seljašnica priča da ne pamti da se sneg ovako dugo zadržao:

“Ima i dosta nanosa koji su visoki i preko jednog metra. Teško je doći do Babine, Jabuka, Milakovića i Pođadovničkih sela. Nešto je raščišćavano 'vozama', ali vetar ponovo nanosi sneg i stvara nanose", ispričao nam je Žunić.

Obilne padavine pokrenule su i klizišta na području pribojske opštine. Aktiviralo se klizište koje je preseklo deo puta za selo Bić prema naselju Marjanovići. Ugrožena su dva domaćinstva od kojih je jedno iseljeno.

  • 16x9 Image

    Danica Gudurić

    Novinarstvom počela da se bavi slučajno, u RTB Boru i ostala verna novinarskoj profesiji više od dve decenije. Od 2003. godine dopisnica RSE. Dobitnica više nagrada za reportažu.

XS
SM
MD
LG