Dostupni linkovi

Košarkaši Srbije osvojili srebro u finalu Svetskog prvenstva


Košarkaši Srbije sa srebrnim medaljama nakon finala, Manila, 10. septembar 2023.
Košarkaši Srbije sa srebrnim medaljama nakon finala, Manila, 10. septembar 2023.

Košarkaška reprezentacija Srbije nije 10. septembra uspela da osvoji titulu šampiona sveta, pošto je u finalu Svetskog prvenstva u Manili izgubila od Nemačke sa 77:83 (26:23, 21:24, 10:22, 20:14).

Uz srebrnu medalju, Srbija je na ovom šampionatu sveta obezbedila i učešće na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu.

Za Srbiju su na Svetskom prvenstvu igrali: Bogdan Bogdanović, Aleksa Avramović, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Nikola Jović, Stefan Jović, Vanja Marinković, Nikola Milutinov, Filip Petrušev, Dušan Ristić i Boriša Simanić.

Bronza je pripala reprezentaciji Kanade koja je ranije danas posle produžetka pobedila SAD sa 127:118.

Najefikasniji u redovima Srbije u ovom finalu bio je Aleksa Avramović koji je ubacio 21 poen, kapiten Bogdan Bogdanović je dodao 17, Filip Petrušev deset, a Nikola Jović i Vanja Marinković po devet poena.

U timu novih šampiona sveta najbolji je bio Denis Šruder sa 28 poena, Franc Vagner je dodao 19, dok je Johanes Fojtman meč završio sa 12 postignutih poena.

Košarkaši Nemačke slave nakon pobede u finalu, Manila 10. septemba 2023.
Košarkaši Nemačke slave nakon pobede u finalu, Manila 10. septemba 2023.

Posle uvodnih 5:0 za Srbiju, do kraja prvog poluvremena se uglavnom igralo koš za koš i nijedna ekipa nije uspela da ima više od tih pet poena prednosti.

Potpuno izjednačeno prvo poluvreme velikog finala završeno je rezultatom 47:47 - u redovima Srbije najbolji je bio Bogdanović sa 15 poena, dok su se kod Nemaca istakli Šruder i Franc Vagner sa po 14 poena.

Negativna stvar po Srbiju u prvom poluvremenu bila je povreda Ognjena Dobrića, koji je igru napustio posle samo nešto više od dva minuta igre i više se nije vraćao na teren.

Usledila je loša treća četvrtina Srbije u kojoj su izabranici Svetislava Pešića ubacili samo deset poena, a primili 22. Srbija u tom delu igre nikako nije uspevala da nađe svoju igru, mučila se u napadu, što je Nemačka maksimalno iskoristila pa je na poslednji odmor otišla sa 12 poena prednosti (69:57).

Srbija je agresivnije ušla u poslednju deonicu, pa je posle trojke Avramovića i poena Petruševa prišla na minus sedam (71:64), a potom i na minus četiri posle nove trojke Avramovića (73:69).

Još jedna trojka i tri realizovana slobodna bacanja Avramovića donela su Srbiji minus tri na minut i 20 sekundi pre kraja, a potom dva pogođena slobodna bacanja Gudurića i minus dva (79:77) na 40 sekundi pre kraja meča. Međutim, Nemci su do kraja, uz nekoliko grešaka Srbije, uspeli da sačuvaju prednost i osvoje titulu prvaka sveta.

XS
SM
MD
LG