Dostupni linkovi

U delu opština u Srbiji zbog korone se vraća kombinovana nastava


Učenici u jednoj od osnovnih škola u Srbiji, septembar 2021.
Učenici u jednoj od osnovnih škola u Srbiji, septembar 2021.

Od ponedeljka, 20. septembra zbog porasta broja zaraženih korona virusom, u sedmim i osmim razredima osnovnih škola u devet opština Srbiji nastava će se održavati kombinovano u školama i na daljinu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete Srbije od petka (17. septembra) ovaj model biće primenjen u opštinama Bogatić, Valjevo, Lajkovac, Ivanjica, Knjaževac, Koceljeva, Kragujevac i Topola.

Takođe će se u 45 lokalnih samouprava u srednjim školama preći na kombinaciju neposredne nastave i nastave na daljinu.

Reč je o opštinama Beograd, Bor, Petrovac na Mlavi, Zaječar, Kosjerić, Prijepolje, Čajetina, Bojnik, Vlasotince, Leskovac, Vršac, Valjevo, Ub, Bogatić, Vladimirci, Krupanj, Šabac, Gornji Milanovac, Lučani, Čačak, Aleksinac, Niš, Sokobanja, Babušnica, Velika Plana, Smederevo, Smederevska Palanka, Despotovac, Paraćin, Svilajnac, Ćuprija, Vranje, Trgovište, Aleksandrovac, Trstenik, Kraljevo, Novi Pazar, Tutin, Kikinda, Ruma, Prokuplje, Aranđelovac, Kragujevac i Topola.

Tim preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme tokom boravka u školi, zaključuje se u saopštenju.

„Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske“, dodaje se u saopštenju Ministarstva prosvete.

U saopštenju se ističe da je neophodna upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući i osobe koje su potpuno vakcinisane protiv COVID-19 i osobe koje su preležale COVID-19.

Srbija je vodeća zemlja po broju zaraženih korona virusom, izjavio je u četvrtak 16. septembra direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša.
XS
SM
MD
LG