Dostupni linkovi

Nagradnom igrom do bolje naplate poreza


Ilustracija
Kako bi stala na put slaboj naplati poreza kroz izdavanje fiskalnih računa, kao dokazu da je trgovac platio PDV, Poreska uprava Srbije je, pored pojačanih inspekcijskih kontrola odlučila da sprovede još jednu, nešto manje uobičajenu meru, nagradnu igru. Naime, građani koji budu tražili i čuvali dobijene fiskalne račune, imaće šansu da osvoje automobil. Ova igra će, veruju u Poreskoj upravi, poboljšati naplatu poreza.

Kontrole Poreske uprave su pokazale da svaki treći objekat ne izdaje fiskalne račune, čija je namena da dokažu da je plaćen Porez na dodatu vrednost. Kako bi ovoj praksi stali na put, inspektori Poreske uprave su krenuli u pojačanu, stalnu kontrolu, a na građane apeluju da traže fiskalne račune od trgovaca i ugostitelja, od kojih mnogi, na različite načine, pokušavaju da izbegnu ovu obavezu.

Osim pojačane kontrole koja treba da opomene prodavce i apela upućenog kupcima, Poreska uprava je osmislila još jedan, prilično neuobičajen način da motiviše građane da zahtevaju račun.

Vidoje Jevremović, pomoćnik direktora Poreske uprave u Ministarstvu finansija i privrede Srbije, rekao je da je ta služba organizovala nagradnu igru, nazvanu „Fiskalnim računom protiv sive ekonomije, osvojite automobil“.

Do septembra, svaki građanin koji sakupi 30 fiskalnih računa na kojima je iznos viši od 300 dinara, što je oko dva i po evra, ima mogućnost da učestvuje u nagradnoj igri u kojoj je premija automobil. O kom se automobilu radi, znaće se nakon tendera i ponuda koje dostave auto - kuće. Predviđeno je i 20 utešnih nagrada, uglavnom električnih kućnih aparata. Akciju prati TV spot, čija noseća poruka glasi:

„Zaustavimo sve koji ne plaćaju porez i sprečimo ih da utajom varaju nastavnike, lekare, trudnice, penzionere, radnike, poljoprivrednike i druge građane kojima standard zavisi od bolje naplate – uzmite račun“

Nagradna igra se sprovodi u dva ciklusa, a za svaki je predviđeno po dva i po miliona dinara, odnosno oko 22.000 evra. U Poreskoj upravi veruju da će se uloženi novac isplatiti povećanom naplatom poreza.

„Mi očekujemo da će efekti ovih uloženih sredstava u nagradnu igru dati rezultat. Naše su procene takve i zbog toga smo i krenui u organizaciju ove nagradne ige. Nastao je jedan period kada smo procenili da se fiskalni računi izdaju manje nego što očekujemo. I pored svih naših akcija na terenu, mislimo da je ovo jedan od stimulativnih načina i da vredi pokušati“, rekao je Vidoje Jevremović iz Poreske uprave.

Vlasnici manjih, komšijskih radnji, često stalnim kupcima ne izdaju fiskalne račune, a mediji su pisali i da se u manjim mestima događa da trgovci komšijama izdaju specijalne kartice, kojima im garantuju popust od pet odsto na svaku kupovinu, pod uslovom da ne uzmu fiskalni račun. Na taj način, trgovci za sebe zadržavaju ostalih 15 odsto od PDV-a.

Da prodavac često ne ponudi fiskalni račun, potvrdila je i naša anketa sa Beograđanima:Ovo nije prvi put da država pokušava da naplatu poreza pospeši neuobičajenim merema. 2005. godine je tadašnji i aktuelni ministar finansija Mlađan Dinkić organizovao kamapanju čiji je noseći slogan bio „Jedan poziv menja sve“, a tokom koje su građani pozivani da prijave trgovce koji im ne izdaju račune.

Za svaku prijavu koja bi se pokazala kao tačna, isplaćivana je nagrada od 500 dinara, što je tada iznosilo nešto više od šest evra.
  • 16x9 Image

    Ognjen Zorić

    Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

XS
SM
MD
LG