Dostupni linkovi

Mihajlović najavila reviziju projekata malih hidroelektrana


Ministarka Zorana Mihajlović u Skupštini Srbije, 15. april 2021.
Ministarka Zorana Mihajlović u Skupštini Srbije, 15. april 2021.

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Zorana Mihajlović najavila je da će biti urađena revizija projekata malih hidroelektrana (MHE) i da će se videti ko je odgovoran za probleme koji su se pojavili u njihovoj izgradnji u prethodnom periodu.

"Videćemo zašto smo kao država došli u situaciju da zbog problema u realizaciji projekata, novim zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije zabranjujemo izgradnja svih hidroelektrana u zaštićenim područjima, kao jedina zemlja uz Bosnu i Hercegovinu koja je zabranila gradnju MHE", rekla je Mihajlović u Skupštini Srbije.

U parlamentu je u toku rasprava po amandmanima na predložene zakone iz oblasti energetike i rudarstva.

Ona je navela da će se videti kako su lokalne samouprave donosile planske akte, a da nisu proverile ni da li imaju reku, zašto su negde rađene studije procene uticaja na životnu sredinu, a negde ne, zašto je Zavod za zaštitu prirode donosio pa menjao uslove i kako su investitori radili mimo dozvole.

Kako rade male hidroelektrane i zašto su štetne?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Ministarka je rekla da MHE postoje svuda u Evropi i da predstavljaju važan i dobar izvor energije.

"Ali, oni koju su realizovali projekte mimo propisa i prethodno ministarstvo za zaštitu životne sredine koje je na sve to ćutalo nas je dovelo do toga da danas na neko vreme zabranjujemo MHE", dodala je ona.

Mihajlović je navela da je u Srbiji izgrađeno 137 malih hidroelektrana, ukupne snage oko 98 megavata, a da se 33 nalaze u zaštićenim područjima.

"Oni koji se danas protive izgradnji svih MHE bave se samo politikom i koriste životnu sredinu zarad svojih interesa i svog politikanstva", poručila je Mihajlović.

XS
SM
MD
LG