Dostupni linkovi

Dačić: Međustranački dijalog nakon praznika


Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije
Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je u ponedeljak, 3. maja, da bi međustranački dijalog o izbornim uslovima trebalo da se nastavi nakon uskršnjih praznika i dodao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će se odazvati pozivima za učešće u dijalogu.

Dačić je za televiziju Prva ponovio da se dijalog pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta (EP) ne može očekivati pre juna.

On je kazao da je Vučić 28. aprila, tokom sastanka sa 26 stranaka koje nisu želele da se dijalog odvija uz posredstvo stranaca, pokazao dobru volju da se razgovara.

Evropski poslanici koji učestvuju u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji izrazili su žaljenje što je Dačić odlučio da vodi odvojene konsultacije sa onim političkim strankama koje ne žele medijaciju EP.

Saopštenje o tome su 30. aprila potpisali Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Knut Fleckenstein (Flankenštajn) i Eduard Kukan, poslanici koji u ime EP posreduju u međustranačkom dijalogu.

Oni su, međutim, pozdravili sve "konstruktivne i realne predloge" koji imaju za cilj unapređenje demokratske kulture među političkim strankama i kojima je cilj poboljšanje trenutne situacije s obzirom na evropsku destinaciju Srbije.

U tom smislu, oni očekuju informacije koje će dobiti od predsednika Skupštine Srbije na sledećem zajedničkom sastanku predviđenom za 7. maj.

Prvi sastanak u okviru međustranačkog dijaloga, bez prisustva predstavnika Evropskog parlamenta, održan je u Skupštini Srbije 28. aprila, a prisustvovao mu je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dačić je naveo da je suština dijaloga da se čuju predlozi svih stranaka i ocenio da je napravljen pomak u pogledu pregovora i poverenja.

On je rekao da nije siguran da li će se opozicija koja je bojkotovala prethodne parlamentarne izbore 2020. godine (okupljena oko nekadašnjeg bloka Savez za Srbiju) odazvati i da li će učestvovati na tim pregovorima, navodeći da lideri Stranke slobode i pravde i Narodne stranke, Dragan Đilas i Vuk Jeremić nisu poslali platforme za međustranački dijalog.

"Nisu poslali platformu jer neće da razgovaraju ni sa Vučićem ni sa mnom, a hoće da razgovaraju sa Evropskim parlamentom. Sa druge strane, Evropski parlament kaže da je prethodni međustranački sastanak dobrodošao, ali je stvarni dijalog tamo gde učestvuju i ovi drugi (opozicija koja je bojkotovala prethodne izbore)", rekao je Dačić i ocenio da "oni navijaju jedni za druge".

Dačić je ocenio da taj deo opozicije misli da će Evropski parlament preuzeti njihovu platformu i da će tako vršiti pritisak na vlasti u Srbiji.

Dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta

Druga faza međupartijskog dijaloga o izbornim uslovima, uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta, pokrenuta je 1. marta video-konferencijom kojom su predsedavali Dejvid Mekalister (David McAllister), predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta i Ivica Dačić.

Prva faza međustranačkog dijaloga održana je krajem 2019. godine uoči parlamentarnih izbora koji su bili planirani za april 2020, ali su zbog pandemije korona virusa odloženi i održani u junu.

Međutim, i pored tog dijaloga, veći deo opozicije, okupljen oko Saveza za Srbiju koji je u međuvremenu rasformiran, bojkotovao je prošlogodišnje izbore navodeći da nema uslova za njihovo slobodno i pošteno održavanje.



XS
SM
MD
LG