Dostupni linkovi

Vučić u dresu 'Vardara'


Zoran Zaev u Srbiji
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Zoran Zaev u Srbiji

Makedonija i Srbija su partnerske države koje prijateljski rešavaju otvorena pitanja. Utisak je to koji je obeležio posetu i razgovore makedonskog premijera Zorana Zaeva sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije, predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Njihovi stavovi ukazuju da je period trzavica dve države prošao.

"Makedonija u Srbiji ima iskrenog prijatelja, čija se opredeljenost za dobre odnose i unapređenje saradnje ne dovodi u pitanje", poručio je Vučić makedonskom premijeru, saopšteno je iz pres-službe srpskog predsednika.

Zoran Zaev, koji je Vučiću poklonio dres sa brojem devet najpoznatijeg makedonskog fudbalskog kluba Vardar i, kako je saopšteno, preneo pozdrave čuvenog jugoslovenskog i makedonskog fudbalera Darka Pančeva, istakao je da dve države treba da iskoriste sve mogućnosti kako bi njihova trgovinska razmena dostigla milijardu evra.

"Mnoga pitanja karakerišu naše odnose. Ono što nas povezuje je naš zajednički spoljnopolitički prioritet – evrointegracije. U vezi sa tim naše dve države imaju potpisan bilateralni sporazum. Ekonomska saradnja dve strane konstantno napreduje kao trgovinska. Obe države posvećene su i pitanju prava manjina koje su konstitutivni faktor u obe države", poručio je Zaev nakon razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić - koji su prethodili sastanku sa Vučićem.

Ono što je poslednjih meseci uočljivo, posebno od tranzicije vlasti sa partije VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog na Socijaldemokratski savez (SDSM) Zorana Zaeva, je da su bilateralne odnose dve države karakterisale trzavice.

Svojevrsna inicijalizacija toga bila je informacija da je prilikom upada pristalica stranke Nikole Gruevskog u makedonsko Sobranje prisutan bio i Goran Živaljević, oficir za vezu srpske Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Usledilo je dodatno zatezanje odnosa kada je Srbija povukla celokupno osoblje ambasade Srbije, tvrdeći da su prisluškivani i da im je narušavana bezbednost.

Zaev, koji je o tome telefonom u avgustu mesecu razgovarao o tome sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posle čega je izdato šturo saopštenje, medijima je u Beogradu rekao da je to pitanje rešeno – prijateljski.

"Napravili smo bilateralni ugovor. Povukli smo našeg čoveka, Srbija je povukla svog. Tako rade prijatelji. Zato što i oni ljudi koji su ovlašćeni da rade za obaveštajnu službu jedne i druge zemlje treba da budu povezani, da razmenjuju informacije i međusobno se pomažu što i priliči prijateljima. Znate da smo predsednik Vučič i ja imali razgovor u to vreme. Direktno smo definisali i ono što se dešavalo oko ambasade što i doliči prijateljima", rekao je Zaev, koji je naveo da je odgovorio na srpskom jeziku iz poštovanja prema srpskoj zajednici.

Makedonski premijer je naveo i da Skoplje snažno podržava dijalog Beograda i Prištine jer, kako je naveo, od tog pitanja zavisi perspektiva čitavog Zapadnog Balkana.

Dvoje državnika, Zaev i Brnabić, na sastanku su razgovarali o nastojanjima Kosova da bude primljeno u Organizaciju za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESCO), čemu se Srbija oštro protivi i nastoji blokira, dok je u javnosti, sa druge strane, figurirala informacija da je Makedonija spremna da podrži.

"Samo dijalogom možemo konstruktivno da rešavamo probleme. Mislim da taj dijalog u narednom periodu neće prestati. Praktično ćemo se otvoriti za neku novu saradnju. Dakle, niko ovde ne stavlja probleme pod tepih. Važno je da o tome razgovaramo, međusobno informišemo, pre nego što ih obelodanimo, kako bismo o njima mogli da razgovaramo pre nego što se tenzije dese", rekla je Ana Brnabić.

"Srbija da pokaže fleksibilnost"

Predsednica Vlade Srbije rekla je i da je sa makedonskim premijerom postigla dogovor da se zajednička sednica dve vlade održi krajem februara ili početkom marta 2018.

"Razgovarali smo o konkretnim projektima i saradnji u narednim mesecima da bismo došli do nekih ugovora koje ćemo potpisati na zajedničkoj sednici dve vlade. Zahvaljujem se i na podršci Srbiji za sedište Transportne zajednice Jugoistočne Evrope za koje se Beograd kandidovao. Uzvratili smo zahvalnošću i podržali Makedoniju za organizaciju samita digitalizacije u Skoplju 2018. godine", navela je predsednica Vlade Srbije.

Brnabić: Razgovori o saradnji
Brnabić: Razgovori o saradnji

Poruke i atmosfera u kojoj se odvija poseta makedonskog premijera Zorana Zaeva ostavlja utisak da su odnosi dve države, iz trzavica i tenzija, prešli u fazu relaksacije, ocenila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Jelica Minić iz Foruma za međunarodne odnose.

"Okruženje u kome se kreću obe zemlje gura ih jednu ka drugoj. Interes je obe strane da se odnosi smire, regulišu. Konkretni potezi su već povučeni. Za Makedoniju je važno dalje odvijanje dijaloga Beograda i Prištine. Oni su u jednoj situaciji kada moraju da vode računa i o odnosima sa Srbijom, ali i odnosima sa Kosovom i Albanijom. Tu će Srbija morati da pokaže fleksibilnost i spremnost da kroz stalni dijalog tu temu ne ignoriše", zaključuje Jelica Minić.

Tokom boravka u Beogradu se sastao Zaev sa predstavnicima organizacije Makedonaca u Srbiji, predsednikom Demokratske stranke Draganom Šutanovcem, čija partija gaji bliske odnose sa SDSM-om koji predvodi makedonski premijer. Razgovarao je i sa delegacijom Narodne stranke koju predvodi Vuk Jeremić.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG