Dostupni linkovi

Stojanović: Vučićeva netrpeljivost prema Zaevu određuje odnos prema Skoplju


Makedonski premijer Zoran Zaev i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu u novembru 2017
Makedonski premijer Zoran Zaev i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu u novembru 2017

Boban Stojanović, profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka, za 'Zašto?‘ objašnjava zbog čega je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin optužio Skoplje da je centar aktivnosti protiv vlasti u Srbiji nakon što se lider opozicionog Saveza za Srbiju Dragan Đilas sastao sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim i dogovorio buduću saradnji sa njegovim Socijaldemokratskom strankom Makedonije.

Veza s Gruevskim

Aleksandar Vulin nekako služi u ovoj vladi Republike Srbije da zaoštrava odnose sa zemljama u regionu.

Uvek kada se desi nekakav problem ili sa Hrvatskom ili sa Bosnim, pa i sa Crnom Gorom ili Makedonijom, nekako je Aleksandar Vulin dodatno zadužena da to zapali i to je postala i njegova funkcija u samoj vladi.

Kada govorimo direktno o odnosima Srbije i Makedonije u prethodnih nekoliko godina, deluje da ne postoji neki spor između države Srbije i države Makedonije, ili makar ono što bi trebalo da budu državnički odnosi.

Sve ovo što se dešavalo je govorilo o tome da Srbija, odnosno njen predsednik Aleksandar Vučić, podržava, odnosno ranije je podržavao, nekadašnjeg lidera Makedonije (Nikolu) Gruevskog i sve to što se dešavalo je bilo iz perspektive Srbije da se na neki način pruži podrška Gruevskom, dok trenutno i vlada i naš predsednik nemaju dobre odnose sa Zoranom Zaevim.

Pitanja u vezi bega

Mislim da to što se Zaev sastao sa Đilasom je očigledno kod predsednika Srbije upalilo neke alarme i prilično je vidljivo da je ovo izjava Aleksandra Vulina isključivo u tom kontekstu.

Ako se vratimo možda godinu dana unazad, neko vreme se pričalo u Srbiji o nekakvom makedonskom scenariju kako opozicija priprema nešto što je Zaev pripremao Gruevskom i tako dalje.

Mislim da se ovi odnosi u stvari svode na neke lične veze između Vučića i Gruevskog, odnosno neku vrstu netrpeljivosti, odnosno loših odnosa sa Zaevim.

Podsetiću samo da nikad nije otkriveno i ostalo je otvoreno pitanje da li je Gruevski pobegao u Budimpeštu preko Srbije, i da li mu je država Srbija pomogla sa tim i u tom smislu meni je to isključivo na nivou ličnih međusobnih odnosa između bivših lidera Makedonije i naših aktuelnih lidera i te neke vrste loših odnosa sa Makedonijom i sa aktuelnom vlašću u Makedoniji.

Strateška veza

Mislim da i Srbiji negde dugoročno odgovara da Makedonia reši svoj problem koji je postojao sa Grčkom, pitanje imena je pitanje svega.

U tom smislu ne bi ni trebalo da se naša država meša u ta pitanje i negde mi deluje da su makar u tom kontekstu mirno posmatrali to bez nekih osuđujućih izjava i slično.

Moguće je da to što je Makedonija ubrzala svoj prijem u NATO ima nekih strateških veza za Srbiju i da je to možda u stvari pozadina, ali nekako opet i to čak vezujemo za ličnosti i u tom smislu je Gruevski možda bio kontakt Srbije i Makedonije, odnosno Vučića i Makedonije.

Moguće da i to što se dešavalo u proteklih godinu-dve u Makedoniji da je ustvari u pozadini i uzrok ovakvih izjava sada Aleksandra Vulina.

Neprimerene izjave

Ne znam da li je Srbiji sada potrebno bilo kakvo pogoršanje odnosa, posebno zbog svojih problema koje ima, ne verjume da će da ode dalje o toga da Aleksandar Vulin izjavi nešto, pa da onda Vučić kaže da je preterao, pošto je obično to model ponašanja Srbije.

Dakle ako Dragan Đilas ili bilo ko drugi ostvari bilo kakve dublje kontakte sa Zaevim, e onda se može očekivati zaoštravanje ili neka opasnija retorika.

Možda ne opasnija, ali u tom smislu određena vrsta izjava koje su retorički neprimerene za odnose dve zemlje i zemllje koje su nekada bile u zajedničkoj državi i imaju dobre istorijske odnose godinama unazad.

Glas

To može imati traga i u tome da Vučić, odnosno Vlada Srbije poručuje zemljama u regionu da nije poželjno da se sastaju sa opozicionim liderima u Srbiji.

Ali, ja ne vidim ni sa ove srpske opozicione strane šta im može doneti ta evantualna podrška ili bilo kakav vid kontakta.

Makedonija nije članica Evropske unije i ne može da utiče u pogledu međunarodnih odnosa.

Jest dobro da se sastaju, pre svega sa, na primer, predstavnicima Hrvatske koja ima nekakav glas da se čuje.

XS
SM
MD
LG