Dostupni linkovi

Ukrajinska kompanija: Kvar prizemljio avion sa beloruskim migovima za Srbiju


Avioni MiG-29 koje je Belorusija donirala Srbiji za vreme remonta i modernizacije u Belorusiji, 25. februar 2019.
Avioni MiG-29 koje je Belorusija donirala Srbiji za vreme remonta i modernizacije u Belorusiji, 25. februar 2019.

Ukrajinska kompanija „Antonov Erlajns“ (Antonov Airlines) koja je 17. maja dopremila u Srbiju avione MiG-29 iz Belorusije potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je avion „Ruslan“ koji je prevozio vazduhoplove sleteo u Budimpeštu zbog tehničkog kvara.

„Tokom leta je došlo do tehničkog kvara, usled čega je doneta odluka o sletanju na rezervni aerodrom u Budimpešti, u Mađarskoj. Nakon brze isporuke neophodnih rezervnih delova i rešavanja problema, avion je bezbedno završio let ka Srbiji“, navela je kompanija „Antonov“ u saopštenju dostavljenom RSE.

„Antonov Erlajns“ navodi da je let izvršen na osnovu potpisanog ugovora, u skladu sa svim međunarodnim normama i pravilima o vazdušnom prevozu tereta.

„Prevoz se obavljao strogo u skladu sa nacionalnim zakonima država duž rute“, ističu u toj kompaniji.

U saopštenju se navodi da takve pošiljke nisu predmet sankcija Ukrajine (države avio operatora) niti Evropske unije, preko čijih država članica je išla ruta.

Međutim, ukrajinska kompanija u odgovoru nije navela sa kim je sklopila ugovor, a detalje ugovora je navela kao tajnu.

Prethodno je Mađarska za RSE potvrdila da je avion koji je prevozio migove iz Belorusije, države pod sankcijama EU, 16. maja sleteo na aerodrom u Budimpešti iz tehničkih razloga, da bi narednog dana nastavio put ka Srbiji nakon dodatnog snabdevanja i popravke delova.

Ministarstvo odbrane Srbije 19. maja u odgovoru dostavljenom RSE navelo da ne ne raspolaže podacima o sletanju aviona koji je prevozio beloruske migove namenjene Srbiji u Budimpeštu.

Kako pokazuju podaci specijalizovanog portala flightradar24 avion je iz Belorusije na putu ka Srbiji, pre prinudnog sletanja u Mađarsku, EU i NATO članicu, prešao preko vazdušnog prostora Ukrajine i Rumunije.

Portparol EU Peter Stano je ranije u pisanom odgovoru za RSE naveo da kontrola izvoza i tranzita naoružanja iz država članica EU podleže nacionalnom zakonodavstvu, Zajedničkom stavu Saveta EU o kontroli izvoza vojne tehnologije i opreme, kao i Sporazumu o trgovini oružjem.

„Ova pravila su pravno obavezujuća za sve države članice i primenjuju se pod njihovom odgovornošću i pod nadzorom nacionalnih institucija“, naveo je Stano.

U NATO-u nisu želeli da komentarišu transport naoružanja i vojne opreme iz Belorusije preko teritorije članice tog saveza.

Belorusija je pod sankcijama EU od 2011. Tada je EU ojačala postojeće sankcije rukovodstvu Belorusije uvođenjem embarga na oružje, kao odgovor na pogoršanje ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u toj zemlji.

Embargo podrazumeva zabranu svakog učešća u isporuci naoružanja i vojne opreme Belorusiji, kao i opreme koja bi se mogla koristiti za unutrašnju represiju.

XS
SM
MD
LG