Dostupni linkovi

Sijarto i Mali potpisali ugovor o skladištenju gasa u Mađarskoj


Ministar finansija Srbije Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, Beograd, 10. jun 2022.
Ministar finansija Srbije Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, Beograd, 10. jun 2022.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su 10. juna u Beogradu Memorandum o nastavku saradnje u oblasti energetike.

Osim toga, potpisan je i ugovor između "Srbijagasa" i mađarske kompanije "MVM CEEnergy", na osnovu čega će Srbija moći da uskladišti gas u Mađarskoj tokom zime, a ugovor o skladištenju i logističkim uslugama su potpisali generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i predstavnici mađarske kompanije.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović (dole levo) i predstavnik mađarske kompanije potpisuju ugovor o skladištenju gasa, Beograd, 10. jun 2022.
Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović (dole levo) i predstavnik mađarske kompanije potpisuju ugovor o skladištenju gasa, Beograd, 10. jun 2022.

Uoči potpisivanja ugovora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom, a dvojica političara ocenili su da je nesmetani tranzit energenata još jedan dokaz izuzetne, odgovorne i prijateljske saradnje Srbije i Mađarske.

Kako stoji na zvaničnom sajtu predsednika Srbije, on je sa visokim zvaničnikom Mađarske istakao potrebu za još bližom saradnjom u oblasti energetike i zajedničkih infrastrukturnih projekata, kao i o konkretnim koracima u cilju njihove realizacije.

"Posebno smo razmatrali pitanja tranzitnih kapaciteta, kao i snabdevanja gasom i konstatovali da je nesmetani tranzit energentima između naše dve zemlje još jedan dokaz izuzetne, odgovorne i prijateljske saradnje Srbije i Mađarske", naveo je predsednik Vučić.

Kako je objavljeno na njegovom zvaničnom Instagram nalogu, Vučić je potvrdio iskreno i trajno opredeljenje Srbije da unapređuje odnose sa Mađarskom, koji su sada na "najvišem istorijskom nivou", zahvaljujući posvećenosti premijera Viktora Orbana i njegove vlade bilateralnoj saradnji.

"Zahvalio sam ministru Sijartu i premijeru Orbanu na doslednoj i snažnoj podršci Mađarske evrointegracijama Srbije, koju ističu uvek i na svakom mestu", stoji na sajtu predsednika.

Peter Sijarto je 25. maja nakon sastanka sa srpskim ministrom finansija Sinišom Malim najavio da će Mađarska pružiti Srbiji mogućnost da koristi deo njenih kapaciteta za skladištenje gasa.

"Imamo više od šest milijardi kubnih metara kapaciteta za skladištenje prirodnog gasa i jedan deo toga ćemo prepustiti Srbiji, radi obezbeđivanja dovoljne količine gasa za zimski period…", rekao je tada Sijarto.

Kako je nakon tog sastanaka u saopštenju navelo Ministarstva finansija Srbije, ministar Mali je dogovorio da Srbija u Mađarskoj skladišti 500 miliona kubnih metara gasa.

"To skladište krenućemo da punimo do kraja juna. Nama će biti na raspolaganju da povlačimo tri miliona kubnih metara gasa dnevno u oktobru, po šest miliona u novembru, decembru, kao i po šest u januaru i februaru i tri miliona kubnih metara gasa u martu", kazao je Mali.

Sijarto je naveo kako je bezbednost snabdevanja energijom "praktično pitanje", a ne "ideološka fraza", i da su Mađarska i Srbija zbog toga napravile dogovor.

Mađarska dobija 3,5 milijardi kubnih metara (bcm) gasa godišnje preko Bugarske i Srbije u okviru svog dugoročnog ugovora sa Rusijom, a još jednu milijardu kubnih metara gasa preko gasovoda iz Austrije.

Nakon što je Rusija 27. aprila saopštila da je obustavila isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj zbog izostanka plaćanja u rubljama, Sijarto je na svojoj Fejsbuk stranici izjavio da "neisporuka gasa u Bugarsku ne znači zaustavljanje tranzitnih pošiljki preko Bugarske", te da Mađarska dobija ruski gas normalno preko Srbije i Bugarske.

XS
SM
MD
LG