Dostupni linkovi

Vučić sa Sijartom: Odnosi Srbije i Mađarske najbolji u istoriji


Peter Sijart u Beogradu (16. mart 2021.)
Peter Sijart u Beogradu (16. mart 2021.)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je političke odnose Srbije i Mađarske kao najbolje u istoriji, navodi se u saopštenju predsedničke kancelarije, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom (Szijjarto).

Vučić je istakao da je važan doprinos unapređenju odnosa između dve zemlje dao izuzetan lični i prijateljski odnos sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

Kako je saopšteno, Vučić i Sijarto su razgovarali o unapređenju bilateralne saradnje, evropskom putu Srbije, borbi na suzbijanju pandemije korona virusa, tranzitnim kapacitetima, snabdevanju i korišćenju gasa, kao i strateškom partnerstvu dve zemlje u mnogim oblastima.

Vučić je pohvalio mere koje Vlada Mađarske sa velikom odlučnošću sprovodi od početka pandemije u cilju sprečavanja njenog daljeg širenja, te zaštite zdravlja svojih građana i očuvanja ekonomije.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije, Vučić je zahvalio Mađarskoj na snažnoj i kontinuiranoj podršci koju pruža Srbiji na najvišem političkom nivou, ali i kroz mnoge programe obuka, razvojnu pomoć i slanje eksperata koji pomažu Vladi Srbije u procesu EU integracija.

"Posebno smo zahvalni na ličnom zalaganju ministra Sijarta i najviših zvaničnika Mađarske koji u svim prilikama ističu da Srbija mora što pre da se pridruži Evropskoj uniji", naglasio je Vučić.

On je istakao da Srbija ostaje posvećena evropskom putu i sprovođenju reformi koje su deo tog procesa.

Sijarto je posebno naglasio izuzetne odnose sa Srbijom, kao i blisku saradnju i prijateljske odnose dve zemlje koji su se ponovo potvrdili kroz izrazitu solidarnost i razumevanje tokom borbe protiv pandemije COVID-a 19.

"Možete računati na kontinuiranu podršku Mađarske u procesu evropskih integracija", istakao je Sijarto.

On je najavio da će se dalje unapređenje saradnje između Srbije i Mađarske nastaviti preko mnogih zajedničkih aktivnosti u različitim oblastima, te da će se podići na nivo strateškog partnerstva, navodi se na kraju saopštenja.

Evropski sud pravde odbacio žalbu Mađarske

Evropski sud pravde odbacio je 3. juna žalbu Mađarske kojom se osporava postupak koji su protiv te zemlje pokrenuli evropski poslanici zbog kršenja zajedničkih vrednosti, navodi se u sudskoj presudi.

U septembru 2018. godine, evropski poslanici glasali su za preduzimanje mera protiv vlade mađarskog premijera Viktora Orbana zbog, kako su naveli, podrivanja demokratskih vrednosti Evropske unije (EU) i vladavine prava.

Glasanjem je preporučeno aktiviranje procedure po takozvanom članu sedam ugovora o funkcionisanju EU, prema kojem Mađarska može da se kazni uskraćivanjem prava na glasanje.

Evropski poslanici su izrazili svoju "zabrinutost" zbog slobode štampe, akademskih sloboda, manjinskih prava, pa čak i nezavisnosti pravosuđa.

Mađarska je zatim pokrenula žalbu na tu odluku, smatrajući da je Evropski parlament trebalo da uzme u obzir uzdržane i da osudi "politički motivisano" i glasanje.

U saopštenju Suda pravde Evropske unije navodi se da je veliko veće suda odbacilo žalbu Mađarske.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG