Dostupni linkovi

Raspisani lokalni izbori u Srbiji za 2. jun


Glasanje na izborima 17. decembra 2023.
Glasanje na izborima 17. decembra 2023.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić raspisala je za 2. jun lokalne izbore u još 66 gradova i opština Srbije u kojima oni nisu održani u decembru 2023. godine.

Time će ovi izbori biti spojeni sa već raspisanim izborima za gradsku vlast u Beogradu istog dana.

Raspisivanje izbora u preostalim gradovima i opštinama dolazi nakon što su poslanici Skupštine Srbije, 23. aprila usvojili izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima. Te izmene omogućile su spajanje izbora za 2. jun.

Predsednica parlamenta Ana Brnabić rekla je u petak, 26. aprila da je da je raspisivanje lokalnih izbora zajedno sa beogradskim, rezultat "uspešnog dijaloga" i usvajanja izmena dvotrećinskom većinom.

"Raduje me što smo iz parlamenta poslali poruku svim našim građanima da smo kao njihovi izabrani predstavnici sposobni da postignemo dogovor uprkos svim našim razlikama", rekla je Brnabić.

Izbori za Beograd održani su 17. decembra zajedno pa parlamentarnim i pokrajinskim. Međutim, do njihovog ponavljanja dolazi budući da nijedna stranka i koalicija nije osvojila dovoljno da formira vlast.

Nešto više od mesec dana uoči izbora, opozicija je podeljena u odluci da li na njima treba učestvovati ili ih bojkotovati.

Na izbore će, kako je najavljeno izaći Zeleno levi front, Narodni pokret Srbija, Ekološki ustanak, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, dok su Stranka slobode i pravde, Srbija centar i koalicija NADA najavile da neće učestvovati jer smatraju da nema vremena da se poboljšaju izborni uslovi do 2. juna.

Pored pomenutih stranaka koje su učestvovale i na decemarskim izborima, na predstojeću izbornu trku za vlast u Beogradu odlučio se i Pokret "Kreni-Promeni", a kandidat za gradonačelnika biće njegov programski direktor Savo Manojlović.

Nakon izbora 17. decembra, opozicija je optužila vlast za krađu, što su vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) i državni vrh odbacili.

I međunarodni i domaći posmatrači zabeležili su nepravilnosti na izborima.

Međunarodna posmatračka misija OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) izdala je 25 preporuka vlastima za poboljšanje izbornih uslova.

XS
SM
MD
LG