Dostupni linkovi

Indijci koji su radili na gradilištu Linglonga napustili Srbiju


Spavaonica u industrijskoj zoni u Zrenjaninu u kojoj su, prema tvrdnji nevladinih organizacija, boravili radnici iz Indije, 2. februar 2024.
Spavaonica u industrijskoj zoni u Zrenjaninu u kojoj su, prema tvrdnji nevladinih organizacija, boravili radnici iz Indije, 2. februar 2024.

Radnicima iz Indije, koji tvrde da su radili na gradilištu kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu, isplaćene su zaostale plate, vraćeni su im pasoši i napustili su Srbiju.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila nevladina organizacija Astra, koja je u ime 11 radnika iz Indije podnela krivičnu prijavu zbog sumnji na trgovinu ljudima i radnu eksploataciju.

"Oni su napustili Srbiju kasno sinoć (nedelja, 11. februar) letom sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla", rekla je Jasmina Krunić iz Astre.

Ona je dodala i da su radnici iz Indije pre toga dali izjave nadležnim organima u Zrenjaninu, u svojstvu svedoka.

Ovaj slučaj izazvao je pažnju javnosti krajem januara, kada su nevladini aktivisti preneli iskustva radnika iz Indije - sa tvrdnjom da im je firma koja ih je angažovala uzela pasoše i da im duguje plate.

Prema kopiji ugovora koju su im dostavili radnici iz Indije, njih nije angažovao Linglong, već druga kineska firma, registrovana u Srbiji, koja je bila podizvođač Linglongu u izgradnji fabričkog kompleksa.

Na gradilištu na oko 80 kilometara od Beograda radnici su, kako tvrde, provodili šest dana nedeljno po deset sati, bez adekvatne opreme. Žalili su se i na lošu hranu i smeštaj u radničkim barakama.

Policija i tužilaštvo u Zrenjaninu su ranije za RSE potvrdili da istražuju slučaj.

Linglong je, sa druge strane, odbacio povezanost sa radnicima. U odgovoru za RSE poručili su da oni radnike iz Indije nisu angažovali.

Sličan scenario sa vijetnamskim radnicima

U Zrenjaninu, gde se gradi najveća Linglongova fabrika guma u ovom delu Evrope, i pre dve godine je zabeležen sličan scenario.

Pažnju međunarodnih institucija privukle su sumnje na eksploataciju više stotina radnika iz Vijetnama, koje je jedan od podizvođača tada angažovao na izgradnji fabrike.

Dok je vlast u Srbiji, koja se hvali "čeličnim prijateljstvom" sa Kinom poručivala da je Linglong "najkontrolisanije gradilište" u državi, pojedini poslanici Evropskog parlamenta ocenili su da je tretman vijetnamskih radnika "moderno ropstvo".

Evropski parlament je rezolucijom iz 2021. zatražio od Srbije istragu ovog slučaja, a nevladini aktivisti ističu da je sve završeno sa povratkom radnika u Vijetnam - bez pokretanja postupka.

Vijetnamski radnik za RSE: Kada smo došli u Srbiju ništa nije bilo dobro
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

XS
SM
MD
LG