Dostupni linkovi

VIS Limunada: Šlageri kao kritika društva


Šlageri za 21. vek
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Iako je oformljen u drugoj deceneniji 21. veka, Vokalno-instrumentalni sastav (VIS) Limunada iz Beograda muzikom i javnim nastupom poput vremeplova vraća slušaoce pedesetak godina u prošlost, u vreme kada su u gradovima bivše Jugoslavije vikendom organizovane igranke na kojima se sviralo i plesalo uz pesme Beatlesa, Adriana Ćelentana i Đorđa Marjanovića.

Ovaj šestočlani bend izvodi prepeve poznatih rock'n'roll numera i šansona, ali i autorske pesme, a na njihove, inače dobro posećene koncerte, mahom dolazi mlađa publika.

Osnovu VIS Limunade čine gitare – ritam, solo i bas – a zvuk popunjavaju perkusije, električne orgulje, te gudački i duvački aranžmani. Jedna od osobenosti benda su četiri vokala sa dva muška i dva ženska glasa. Tako se sklapa muzički mozaik ove grupe u kojoj sviraju muzičari različitih žanrovskih opredeljenja.

Na repertoaru benda koji aktivno svira već dve godine, su savremeno aranžirani šlageri i rock'n'roll hitovi. Upravo na iskustvu slušanja gitarske muzike iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoleća, nastala je VIS Limunada, kaže Miodrag Ninić, vokal i gitarista benda.

"Vlada Živković, naš gitarista koji svira solo gitaru, i ja smo se našli oko tih zajedničkih interesovanja koje se koncentrišu oko tih italijanskih kancona, festivalskih numera sa San Rema i ranog rock'n'rolla koji je u Americi nastajao krajem pedesetih, a u Velikoj Britaniji početkom šezdesetih. Baš usled tog interesovanja za te aranžmane i vokalne i instrumentalne", objašnjava Ninić.

Osim muzičkim aranžmanima i stilom odevanja – članice i članovi benda naime uvek nastupaju u odelima i haljinama koje asociraju na plesne večeri iz šezdesetih – VIS Limunada se oslanja i na tradiciju prepeva stranih hitova.

Tako su na svojim koncertima, između ostalih, udahnuli novi život pesmi "Ekspres kafa", prepevu koji je šezdesetih izvodio Đorđe Marjanović.

Odlučili smo se za afirmativnu kritiku društva: Miodrag Ninić
Odlučili smo se za afirmativnu kritiku društva: Miodrag Ninić


Upravo u formi prepeva su tokom šezdesetih pesme sa anglosaksonskog područja dolazile u Jugoslaviju, podseća Miodrag Ninić.

"To nas vraća u kontekst te kosmopolitske kulture, čiji je važan deo bila Jugoslavija, a što bismo voleli da i danas doprinesemo, koliko je moguće, da opet budemo u tim kosmopolitskim krugovima, ne samo mi na ovim prostorima. Čini mi se da je generalno savremena kultura izgubila taj kosmopolitski karakter. Nama je lepo da to vratimo baš sa prepevima raznih numera", kaže naš sagovornik.

Za razliku od većine grupa na današnjoj ex-Yu sceni, VIS Limunada u svojim muzičkim izvedbama ne potencira društvenu kritiku niti aktivizam. Iako naglašava da zazire od misionarske uloge muzičara i aktivističkih kampanja kroz pesme, Miodrag kaže da on i njegove koleginice i kolege u bendu imaju stav o svetu koji ih okružuje.

Taj stav provejava kroz nastupe i pojavu VIS Limunade.

"Umesto da se opredelimo za potcrtavanje onih aspekata društva i života koji su negativni i protiv kojih bismo se bunili, ali bez nekog konkretnog rešenja, mi smo se odličili za afirmativnu kritiku. Odlučili smo se da naglasimo one aspekte kulture ili društva koji možda danas manje postoje – pa smo ih izvukli iz drugog kulturnog trenutka. To ne znači da nam je retro stav prevashodan, baš naprotiv: zbog savremenosti, mi se trudimo da izvučemo trenutak koji je nama kvalitetan", pojašnjava Miodrag Ninić.

Koncerti VIS Limunade u Beogradu su posećeni, publika ih je već dobro upoznala i zna šta može da očekuje. Među posetiocima njihovih nastupa su i starije generacije – one koje pamte duh rivijera i rock'n'roll igranki – ali su jednako brojni i oni koji su rođeni uoči ili nakon raspada Jugoslavije.

Svet nekada imao perspektivu

Da li je za uspeh, za sada samo lokalni, zaslužna nostalgiji koju čak i mlađa publika ima prema vremenu u kojem se u bioskopima prikazivao film "Ljubav i moda", a na igrankama se plesalo uz "24000 baci"?

VIS Limunada ne insistira na čežnji za prošlim vremenima
VIS Limunada ne insistira na čežnji za prošlim vremenima


Frontmen VIS Limunade kaže da bend ne insistira na čežnji za prošlim vremenima, ali da ukazuje na to da je sa današnje distance svet pre šezdeset godina izgledao kao da ima perspektivu.

"Neka vrsta odnosa između uloženih sredstava i dobijenih kvaliteta je tada bila najbolja, kad uzmemo sve u obzir – kako danas živimo, kako ljudi rade, šta mogu da urade sa svojim platama, kako i zašto se školuju, šta na kraju znaju i šta im je stvarno dostupno... Mislim da je taj period, ako ništa drugo, bar za nas Jugoslovene bio vrlo značajan. Na kraju krajeva, tad je delovalo da će biti samo bolje, a danas to baš i ne deluje tako", navodi Ninić.

Muzičari VIS Limunade se ne zadržavaju samo na prepevima, već komponuju i svoje pesme u kojima više eksperimentišu i dopuštaju da iskoče iz okvira u kojima nastaju obrade. Kako se ovaj rad stapa u jednu celinu može se čuti na prvom albumu "Limunada", objavljenom ove godine.

Ideja za novu ploču im ne nedostaje, ali će se, kako kaže Miodrag Ninić, bend sada malo više fokusirati na koncerte. Stoga, ljubitelji retro zvuka mogu da nabace osmeh na lice i obuju cipele za ples.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG