Dostupni linkovi

Lider LDP u Srbiji: Ruske diplomate pokušale da otruju moje dete


Čedomir Jovanović, lider LDP-a
Čedomir Jovanović, lider LDP-a

Lider opozicione političke Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je 14. maja da je samoinicijativno tražio ukidanje državnog obezbeđenja, koje ga je štitilo u prethodnih 20 godina.

Jovanović je za dnevni list "Blic" izjavio da se na taj potez odlučio nakon što su mu je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije rečeno da povlače obezbeđenje njegovoj deci.

Lider LDP je u izjavi nabrojao situacije u kojima mu je navodno prećeno, a u jednoj od njih iz 2019. godine, prema njegovim rečima, ruski agenti su pokušali da otruju njegovu ćerku.

"U leto 2019. godine Jana (Jovanović) je bila u tržnom centru sa drugaricom. Nakon bioskopa sele su u 'Mek' (McDonalds), a onda su im prišla trojica muškarca", rekao je Jovanović.

Kako je naveo, drugaricu su odgurnuli, a njegovo ćerki su sipali prah u sok i terali je da popije.

"To je video gost koji je pitao da li je sve u redu, a zatim ga je jedan od trojice udario i oborio na zemlju. Drugarica je pozvala moju suprugu, a ona policiju. Kada su došli, trojica muškaraca su izvadili ruske diplomatske pasoše, a zatim je po njih došao neko iz ruske ambasade i izveo ih", naveo je Jovanović.

On je dodao i da je kasnije utvrđeno da je prah koji su sipali u sok droga MDMA, odnosno ekstazi.

Jovanović kaže da su nakon toga deca i on bili u policiji da daju izjave i da su ga u MUP-u zamolili da o slučaju ne govori u javnosti. On je naveo da sada nema razloga da ćuti.

MUP se povodom ovih tvrdnji nije javno oglasio.

Jovanovću je obezbeđenje dodeljeno februara 2001. godine nakon što mu je ispod automobila postavljena bomba.

Njegova stranka je proevropske i liberalne orijentacije, a deluje iz opozicije.

Na Jovanovićeve navode reagovao je istog dana ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko koji ih je za ruski portal Sputnjik nazvao "zlonamernim izmišljotinama".

XS
SM
MD
LG