Dostupni linkovi

Iz Vlade Kosova kažu da će do sastanka Kurtija i Vučića doći najverovatnije u nedelju


Specijalni predstavnik EU za Beograd-Prištinu Miroslav Lajčak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem. Berlin, 5. maj 2022.
Specijalni predstavnik EU za Beograd-Prištinu Miroslav Lajčak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem. Berlin, 5. maj 2022.

Iz Vlade Kosova je za Radio Slobodna Evropa rečeno da će najverovatnije u nedelju 20. novembra doći do sastanka između kosovskog premijera Aljbina (Albina) Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

To je 19. novembra rekao portparol Vlade Prparim Krueziu i dodao da će javnost biti obaveštena kada se sastanak potvrdi.

Do ovog sastanka dolazi usled nove krize na relaciji Priština – Beograd, koja je nastala nakon što su pripadnici srpske zajednice na severu napustili kosovske institucije protiveći se odluci Vladi Kosova o preregistraciji vozila sa KM (Kosovska Mitrovica) tablicama, koje izdaju organi Srbije.

Ove tablice su za Kosovo nelegalne ali su do sada tolerisane u četiri opštine sa srpskom većinom na severu: Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Ranije je premijer Kosova Kurti potvrdio da su u toku pregovori oko ovog pitanja ali da bi u narednim danima trebalo da se vidi da li će biti uspešni.

U međuvremenu je portparol Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano rekao da su Kurti i Vučić pozvani na sastanak u Brisel radi pronalaženja rešenja oko tablica.

"Hitno smo pozvali obe strane u Brisel da pronađu evropsko rešenje, evropsko rešenje za trenutnu situaciju, koja najozbiljnija od 2013. godine, a cilj je da dođu u Briselu da razgovaraju o rešenju", rekao Stano.

Odnosi Beograda i Prištine su zategnuti zbog nedavne odluke kosovske vlade da počne sa primenom odluke o ukidanju tablica koje su izdavali srpski organi za vozila koja uglavnom koriste Srbi na severu Kosova.

Šef evropske diplomatije Borell je ocenio da se radi o "najozbiljnjoj krizi od 2013 godine".

Predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od zvanične Prištine da primenu odloži za deset meseci, što su kosovske vlasti odbile.

Razočarenje ovim postupkom su izrazili i predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

XS
SM
MD
LG