Dostupni linkovi

Vučić o odluci o RKS tablicama: Izbegli smo velike zamke i opasnosti


Redovi za tehnički pregled radi preregistracije tablica KM na RKS, Severna Mitrovica, novembar 2023.
Redovi za tehnički pregled radi preregistracije tablica KM na RKS, Severna Mitrovica, novembar 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar izjavio je da su odlukom o slobodnom kretanju vozila sa kosovskim RKS tablicama kroz Srbiju, izbegnute "velike zamke i opasnosti" za zemlju.

Vučić je rekao da misli da će ta odluka Vlade Srbije, koja 1. januara stupa na snagu, doneti korist srpskom narodu i Srbiji u celini.

"Naš interes je Otvoreni Balkan i sloboda kretanja koja se odnosi i na vozila. Mislim da će ta odluka doneti korist srpskom narodu i Srbiji u celini. Time i još nekim drugim stvarima smo izbegli velike zamke i opasnosti za Srbiju", rekao je Vučić za Prvu televiziju 30. decembra.

Trenutno vozači koji na teritoriji Kosova upravljaju vozilom sa srpskim tablicama, preko državnih simbola moraju da prelepe bele nalepnice. Isto pravilo važi za vozače koji upravljaju automobilom sa kosovskim tablicama na teritoriji Srbije, ali će se tako nešto promeniti od 1. januara 2024. godine.

Direktor Kancelarije za Kosovo, Petar Petković, je 25. decembra potvrdio da je Vlada Srbije usvojila odluku o slobodnom kretanju vozila sa RKS (Republika Kosovo), uz napomenu da je takva odluka doneta isključivo iz praktičnih razloga.

Vučić je ocenio da će se tokom januara i februara Srbija suočiti sa "velikim pritiscima" oko Kosova, ali i da će biti izložena novim pritiscima zbog odnosa sa Rusijom.

"Moraju da reše kosovski problem pre nego što uđu u bilo kakve razgovore oko Ukrajine. Kraj januara i februar će biti pik njihove kampanje oko izbora za Evropski parlament, a u martu su izbori u Rusiji gde će doći do obnove Putinovog mandata ali i još žešćih pritisaka sveta na sve one koji imaju bilo kakav odnos sa Rusijom", kazao je Vučić.

XS
SM
MD
LG