Dostupni linkovi

Vučić u Skupštini o Kosovu: Bio sam za razgraničenje, ali prilike su se promenile


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Skupštini 13. septembra
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Skupštini 13. septembra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na sednici državnog parlamenta u sredu kako jeste mislio da je razgraničenje rešenje za Kosovo, ali da to više ne misli jer su se prilike promenile.

U Skupštini Srbije 14. septembra je nastavljena posebna sednica posvećena dijalogu sa Kosovom. Dan pre, u utorak, Vučić je izjavio da Srbija neće "ni posredno ni neposredno" priznati nezavisnost Kosova, te da u vezi sa Kosovom treba ponuditi realno rešenje i da realna politika ne može da počiva na mitovima.

Vučić je u sredu u Skupštini, odgovarajući na pitanje koje je njegovo rešenje za Kosovo, kazao da danas gleda kako da na realan način sagleda poziciju, jer se politička situacija u poslednjih 28 godina menjala, "ne samo našom voljom, već i voljom velikih sila".

"Ne može pozicija da bude ista pre i posle 1999. godine, kao ni posle 2008, ali ni 2010, sve to nosi nešto sa sobom", rekao je Vučić i dodao da su neki potezi doveli do usložnjavanja pozicije.

"Ne krijem ništa, ja sam mislio da je razgraničenje rešenje, shvatio sam da je to nemoguće, jer ste mi svi skočili na glavu", rekao je on, prenosi Beta.

Skupština treba da glasa o Vučićevom izveštaju o dijalogu sa Kosovom

Poslanici su dan ranije razmatrali izveštaj o pregovaračkom procesu Srbije i Kosova u periodu od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022, koji predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je najavljeno, u sredu bi poslanici trebalo da se izjašnjavaju o tom dokumentu.

U periodu koji obuhvata izveštaj o pregovaračkom procesu bilo je više kriza u dijalogu Srbije i Kosova koji se vodi pod okriljem Evropske unije, a sporovi su nastali oko obeležja na registarskim tablicama i priznavanja ličnih karata.

Opisujući tok dijaloga u proteklom periodu, Vučić je izjavio da "ne postoji veštačko stvaranje kriza sa srpske strane", optužujući vlast na Kosovu za stvaranje krize.

Vučić u Briselu pregovara sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem. Dijalog o normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom Evropske unije treba da rezultira pravno obavezujućim sporazumom.

Kosovo i Srbija vode dijalog o normalizaciji odnosa od 2011. godine.

Do sada je postignuto na desetine sporazuma, ali većina nije realizovana.

Beograd insistira na realizaciji dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), u kojima većinski žive Srbi, koji su dve strane potpisale u aprilu 2013. godine, a koji do sada nije sproveden.

Za kosovske vlasti problem u vezi sa osnivanjem ZSO je pitanje njenih nadležnosti. Ustavni sud Kosova 2015. doneo je odluku da njeni principi nisu u potpunosti usklađeni sa kosovskim Ustavom.

XS
SM
MD
LG