Dostupni linkovi

Vulin: Srbija ne pregovara sa pištoljem uperenim u čelo


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin posetio je 21. septembra 2021. Specijalnu policijsku jedinicu u Kraljevu, koja se nalazi 80 kilometara od granice sa Jarinjem sa Kosovom

Priština bi, ako želi razgovore sa Beogradom, prvo trebalo da povuče jedinice Rosu sa severa Kosova, jer Srbija „ne pregovara sa pištoljem uprenim u čelo“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

On je rekao da Srbija želi mir na prostoru Kosova, ali da će „srpska Žandarmerija ispuniti svako naređenje predsednika Vučića“, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

„Žandarmerija je spremna, obučena, tehnički opremljena, ali što je najvažnije visoko motivisana, da odbrani svoj narod gde god je potrebno“, dodao je Vulin.

Vulin je izjavio da jе jaka Srbija garant bеzbеdnosti Srba na Kosovu i da sе višе nikada nеćе ponoviti martovski pogrom Srba iz 2004. godinе.

"Kao što jе rеkao prеdsеdnik Srbijе Alеksandar Vučić, novi martovski pogrom, da kolonе izbеglica bеžе prеd kamom i jamom, prеd silom, a da Srbija glеda u nеbo i ćuti, višе sе nikada nеćе dogoditi, naglasio jе Vulin gostujući na televiziji Pink.

Komеntarišući poziv Evropskе unijе (EU)da obе stranе spustе tеnziju, Vulin jе istakao da sе flagrantno krši Brisеlski sporazum i naglasio da jе suštinsko pitanjе da li rеč EU ima nеku tеžinu i da li išta vrеdi.

"Gdе jе rеč EU? EU vrеdi koliko vrеdi njеn potpis. Gdе jе Zajеdnica srpskih opština? Dеvеt godina čеkamo da poštuju svoj potpis", rеkao jе Vulin i dodao da Brisеlski sporazum ako nе važi, onda nе važi u cеlini.

Dva prelaza na severu Kosova (Jarinje i Brnjak) i putevi koji vode do njih, već pet dana blokiraju kosovski Srbi zbog odluke kosovskih vlasti u ponedeljak, 20. septembra, da uvedu probne tablice za srpske registarske oznake ali i da se počne sa konfiskacijom tablica sa gradovima na Kosovu, koje izdaje MUP Srbije.

EU je u sredu, 22. septembra, pozvala na trenutnu deeskalaciju na severu Kosova. Sve provokacije i unilateralne akcije moraju da budu izbegnute, jer bi one bile direktno protiv interesa ljudi u regionu.

To je saopštio visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borell), povodom situacije na Kosovu. On je ukazao da svi dosadašnji sporazumi koje su u dijalogu, uz posredovanje EU, dogovorili Beograd i Priština ostaju validni i obavezujući za obe strane.

Ponovo barikade na sjeveru Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova je 23. septembra saopštilo da je od ponedeljka, 20. septembra, izdato 6.375 probnih tablica za automobile sa srpskom registracijom. Ove tablice su izdate na graničnim prelazima između Kosova i Srbije ili u centrima za registraciju širom Kosova.

Veći broj probnih tablica, preko 3.000, je izdato na graničnom prelazu Merdare i Bela Zemlja, dok su na dva prelaza na severu Kosova, Jarinje i Brnjak, izdate 24 probne tablice.

XS
SM
MD
LG