Dostupni linkovi

Premijerka Srbije pozvala Kosovo da se pridruži inicijativi 'Open Balkan'


Brnabić je izjavila da je poziv za pristupanje inicijativi "Open Balkan" stalno otvoren
Brnabić je izjavila da je poziv za pristupanje inicijativi "Open Balkan" stalno otvoren

Premijerka Ana Brnabić pozvala je sve na Balkanu koji nisu pristupili inicijativi "Open Balkan", uključujući i Prištinu, da se pridruže i dodala da je taj poziv "stalno otvoren".

"Građani koji žive u regionu imaće neverovatno velike koristi od ove inicijative", rekla je Brnabić 15. novembra, odgovarajući na pitanja na seminaru Parlamentarne skupštine NATO, koji se održava u Skupštini Srbije.

Inicijativa za saradnju "Open Balkan", u kojoj su Srbija, Albanija i Severna Makedonija, predviđa slobodu kretanja kapitala, roba, usluga i ljudi između ove tri zemlje.

Pokretači "Open Balkana" do sada nisu uspeli da privuku ostale tri zemlje Balkanske šestorke - Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Aktuelna vlada kosovskog premijera Aljbina (Albin) Kurtija odbija ovu inicijativu i poziva zemlje u regionu da ostanu posvećene agendi Evropske unije i negovanju transatlantskih odnosa.

Premijerka Srbije izjavila je na seminaru Parlamentarne skupštine NATO da Srbija daje "punu podršku" Severnoj Makedoniji i Albaniji za dobijanje datuma početka pregovora sa Evropskom unijom (EU).

"Mi u razgovorima sa partnerima iz EU uvek istaknemo da je u interesu prosperiteta regiona da ove države što pre dobiju datum za početak pregovora, ali, takodje, izuzetno je važno da EU radi sa Bosnom i Hercegovinom na tome da ni oni ne budu zapostavljeni", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da se nada da će Srbija tokom predsedavanja Slovenije Evropskom unijom otvoriti makar jedan novi klaster, ali da veruje da će otvoriti dva.

XS
SM
MD
LG