Dostupni linkovi

Osmani: Srbija neotvaranjem arhiva krši sporazum o nestalima


Prazni grobovi čekaju nestale osobe u selu Mala Kruša na Kosovu, fotografija iz 2023. godine.
Prazni grobovi čekaju nestale osobe u selu Mala Kruša na Kosovu, fotografija iz 2023. godine.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužila je Srbiju da nastavlja kršiti briselski sporazum dvije države o nestalima, ignorišući zahtjeve Kosova da otvori arhive srpske policije i vojske o hiljadama nestalih tokom rata na Kosovu 1998./1999. godine.

Govoreći nakon odavanja počasti nestalima 27. aprila u Prištini, Osmani je rekla da "Srbija i danas nastavlja činiti dvostruki zločin, jer je jednom počinila zločin, a onda je dala sve od sebe da ga sakrije, skrivajući tragove zločina i 25 godina kasnije".

Na Kosovu se 27. aprila obilježava Dan nestalih. Tokom proteklog rata nestalo je oko 6.000 osoba, od čega se za više od 1.600 još uvijek traga.

"Uprkos činjenici da je predsjednik vladine komisije Andin Hoti više puta slao pisma Srbiji tražeći da...otvore arhive za podatke policijskih i vojnih brigada, za koje postoje dokazi da su učestvovali u masakrima, ali i u operacijama nakon rata za skrivanje tijela – Srbija još ne odgovara na te zahtjeve i nastavlja kršiti ovaj sporazum postignut u Briselu", rekla je Osmani.

Kosovo i Srbija su prije godinu dana dogovorili Zajedničku deklaraciju za nestale osobe, u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa uz posredovanje Evropske unije.

Obaveze koje su preuzete ovom izjavom uključuju: puni pristup pouzdanim informacijama, uključujući one sa statusom tajnosti; stavljanje na raspolaganje svih relevantnih dokumenata za utvrđivanje sudbine nestalih osoba, kao i zajednički rad kroz komisiju kojomm predsjedava vuropska unija.

Godinu dana kasnije ništa od toga nije provedeno u praksi.

Stanovnica Kosova Lufthije Ademi Vokši sa fotografijom brata Adema Ademija nestalog tokom rata na Kosovu, avgust 2023.
Stanovnica Kosova Lufthije Ademi Vokši sa fotografijom brata Adema Ademija nestalog tokom rata na Kosovu, avgust 2023.

Portparol EU Peter Stano potvrdio je prije nekoliko dana za Radio Slobodna Evropa da Zajednička deklaracija koju su u maju 2023. odobrili premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "još uvijek nije na snazi ".

Stano je naglasio da Deklaracija nije pravno obavezujuća, ali je dodao da EU zahtijeva od strana da se "konstruktivno" angažuju u dijalogu, kako bi postigli dogovor o projektnim zadacima.

Tokom rata na Kosovu ubijeno je oko 13.000 ljudi, više od 800.000 je raseljeno, dok je oko 6.000 nestalo, od kojih se oko 1.600 još uvijek vodi kao nestalo.

Stotine tijela ubijenih kosovskih Albanaca pronađena su u masovnim grobnicama u Srbiji.

Nestale generacije
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:14:58 0:00

XS
SM
MD
LG