Dostupni linkovi

Lajčak i Escobar ove nedelje u poseti Beogradu i Prištini


Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, u Beogradu, 14. decembra 2022.
Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, u Beogradu, 14. decembra 2022.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak zajedno sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Esocbarom (Eskobar) krajem ove nedelje posetit će Kosovo a potom i Srbiju, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora u Briselu.

Prema pomenutim izvorima, oni će boraviti u kosovskom glavnom gradu, Prištini, 20. januara.

Cilj posete kako kažu ovi izvori je priprema za održavanje naredne runde dijaloga na najvišem političkom nivou u Briselu.

Iako je imao za cilj da sazove susret lidera jednom mesečno, Lajčak je u prethodnoj godini uspeo da dva puta okupi za istim stolom srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina (Aljbin) Kurtija.

Oni su u avgustu i novembru 2022. godine došli u Brisel na novu rundu dijaloga u svetlu tenzija nastalih na severu Kosova. Šef evropske diplomatije Josep Borrell (Žozep Borelj) je krajem prošle godine upozorio da su svi susreti bili u znaku upravljanja krizom na relaciji Beograd-Priština.

Diplomatski izvori u Briselu su nagovestili da će i specijalni izaslanici Francuske i Nemačke uskoro otići na Kosovo i u Srbiju, ali za sada nije precizirano da li će oni biti u delegaciji prilikom ovonedelje posete izaslanika EU i SAD.

Prošle nedelje je Prištinu i Beograd posetio specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Ćollet (Šole).

Za sada nema potvrde kada bi ponovo moglo doći do nove runde razgovora lidera.

Zvaničnici Evropske unije redovno poručuju da su spremni da sazovu sastanak u bilo kojem trenutku kada za to budu bili spremni srpski predsednik i kosovski premijer.

Oni i dalje ne odustaju od namere da takav sastanak organizuju do kraja januara.

XS
SM
MD
LG