Dostupni linkovi

Kurti: Za sveobuhvatni sporazum Srbija treba da promeni Ustav


Aljbin Kurti
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je rekao da je za sveobuhvatni sporazum sa Srbijom neophodno da zvanični Beograd promeni svoj pristup.

On je na konferenciji za novinare u petak (17. septembar) rekao da Srbija treba da promeni i svoj “zastareli Ustav”, prema kome je Kosovo njen sastavni deo.

Kosovo je nazavisnost proglasilo 2008. godine i do sada je dobilo priznanje od 117 zemalja.

Govoreći o poseti Kosovu specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, Kurti je rekao da je on “počeo da razume situaciju na Kosovu” i dodao da sastanak na visokom političkom nivou neće biti nastavljen pre 6. oktobra.

Lajčak je 17. septembra završio trodnevnu posetu Kosovu gde se sastao sa visokim kosovskim zvaničnicima i opozicionim političkim partijama. Na početku posete je rekao da je u Prištinu došao kako bi se zakazao datum za politički sastanak u Briselu.

Međutim, premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon sastanka sa Lajčakom 15. septembra, poručio da je Kosovo ravnopravna strana u dijalogu a ne tema o kojoj treba razgovarati.

"Realnost se mora prihvatiti i mi moramo biti na usluzi građanima obe zemlje, kroz stabilan i primenljiv sporazum, koji će biti fokusira na međusobno priznavanje", rekao je Kurti.

Kako je saopšteno iz EU info mreže, Lajčak će posetiti Beograd od 20. do 21. septembra 2021. godine.

Dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa se vodi još od 2011. godine i do sada je postignuto preko 30 sporazuma od kojih se mnogi ne sprovode na terenu. ​

XS
SM
MD
LG