Dostupni linkovi

Nastavak dijaloga Srbije i Kosova na nivou glavnih pregovarača


Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog

Dijalog između Srbije i Kosova na nivou glavnih pregovarača se nastavlja u utorak, 22. februara.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak će održati odvojene susrete sa glavnim pregovaračem iz Prištine Besnikom Bislimijem (Bisljimi) i glavnim pregovaračem iz Beograda Petrom Petkovićem.

Namera domaćina je da oko podneva organizuje takozvani trilateralni susret gde bi bili prisutni sva trojica - Lajčak, Bislimi i Petković.

Od odvojenih susreta zavisiće zajednički susret.

U prethodne dve prilike na susretima ovog karaktera koji su održani u septembru i novembru, glavni pregovarači Kosova i Srbije su došli u Brisel za dijalog, održali odvojene susrete sa Miroslavom Lajčakom, ali nisu se međusobno sastali.

Evropski zvaničnici kažu da će se na ovom susretu raspravljati o dogovorima koji su do sada postignuti i koracima napred u pregovorima.

Kako se saznaje, među temama koje će se naći su registarske tablice, pitanje nestalih i energetika.

Izvori u Briselu potvrđuju da su ovaj susret organizovali kako bi se analiziralo koliko je moguće da se sazove skup na najvišem političkom nivou, između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija (Aljbin).

Oni su se prošle godine sastali dva puta, u junu i julu, a susreti nisu polučili konkretne rezultate.

Razlog zašto se nastoji da se organizuje dijalog na najvišem političkom nivou je pronalazak rešenja za pravo glasa srpskih građana Kosova za predstojeće izbore u Srbiji najavljeni za 3. april. Kosovke vlasti su odbile da dozvole glasanje srpskih građana za ustavni referendum u Srbiji koji je bio održan 16. januara.

Od atmosfere koja će vladati na susretu glavnih pregovarača zavisiće i održavanje nove runde dijaloga između predsednika Srbije i premijera Kosova.

XS
SM
MD
LG