Dostupni linkovi

Brnabić kaže da Srbija neće dozvoliti da se ponove tragični događaji na Kosovu 2004.


Premijerka Srbije Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Srbija nikada neće dozvoliti da se ponove tragični događaji od 17. marta 2004. godine, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić na obeležavanju godišnjice nasilja nad Srbima na Kosovu pre 18 godina.

Brnabić je na komemorativnoj akademiji povodom obeležavanja Dana sećanja na 17. mart 2004. godine rekla da je ubijeno najmanje 19 osoba, povređeno oko hiljadu, proterano oko 4.000 Srba, uništeno 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata.

Prema ocenama međunarodne zajednice, tog dana 2004. dogodilo se najveće etničko nasilje na Kosovu posle ulaska međunarodnih vojnih i civilnih snaga 1999. godine.

Tokom rata na Kosovu 1999. je ubijeno 13.500 ljudi. Većina njih su bili albanski civili, prema podacima Fonda za humanitarno pravo.

Povod za nasilje 2004. je bilo je davljenje trojice albanskih dečaka dan ranije iz sela Čabra koje se graniči sa srpskim selom Zupče kod Zubinog Potoka na Kosovu.

U kosovskim medijima optuženi su Srbi da su decu navodno pojurili sa psima u reku.

Tadašnji portparol UNMIK policije Derek Čepel (Dareck Chappel) je kasnije demantovao da su albanski dečaci nastradali bežeći od Srba.

Međunarodni tužioci i sudije na Kosovu procesuirali su sedam slučajeva uništavanja crkava i 67 osoba osudili na zatvorske kazne od 21 meseca do 16 godina. Ipak, do danas nisu otkriveni nalogodavci za ovo, kako su međunarodni krugovi u više navrata ocenili – organizovano nasilje.

XS
SM
MD
LG