Dostupni linkovi

Slučaj ‘Kosmajac’: Neslavni kraj Vučićeve demagoške predstave


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

‘Najveći narko diler u zemlji’, kako ga je pre dve godine označio premijer Aleksandar Vučić, odgovaraće po svemu sudeći samo za prekršaj. Nakon hapšenja uz policijske kamere u kući u Beogradu, te postupka u kojem ga je ministar policije poredio sa Al Kaponeom, Dragoslav Kosmajac, za razliku od njujorškog šefa mafije, neće odgovarati ni za utaju poreza jer, kako je utvrdio sud, iznos nije u visini krivičnog dela.

Uz ostala četiri za koja ga je teretila prijava, a od kojih su neka zastarela, a za neka nije bilo dokaza, Dragoslav Kosmajac i definitivno je nakon kaucije koju je platio kako ne bi sedeo u zatvoru, slobodan čovek.

Retki su oni koji veruju da je reč o osobi koja je počinila tek prekršaj, no ceo slučaj od početka je postavljen tako da epilog stučnjake nije iznenadio.

“Prvo je trebalo prikupiti informacije da se vidi da li ima elemenata krivičnog dela, onda tužilac određuje policiji šta će sve da istražuju i da prikupljaju. Kada oni prikupe materijalne dokaze kojima tužilac može dobiti proces na sudu, onda se podiže optužnica i onda se tek hapsi”, kaže kriminolog Dobrivoje Radovanović.

U slučaju Kosmajac išlo se obrnutim redom. Sa čovekom čije ime, kako je naveo, niko godinama nije smeo da spomene, javnost je u junu 2014. godine upoznao premijer Aleksandar Vučić. U Srbiji tada protiv Kosmajca nije postojala ni optužnica ni Interpolova poternica, a njegovo ime pominje se, kako podseća novinar Mioš Vasić, u ‘Beloj knjizi’ MUP Srbije iz 2001. godine, u kojoj se u dvadesetak redova, pored ostalog navodi ‘da je ozbiljan narko diler koji već godinama ima uhodane kanale’.

“Ali, očito da policija nije bila u stanju da mu dokaže bilo šta. E onda se Vučić petnaest godina kasnije dokopao te Bele knjige ili mu je, pre će biti, to neko pokazao”, navodi Vasić.

Mi podsećamo na premijerovu izjavu od pre dve godine:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:17 0:00
Direktan link


Posle ovoga, Kosmajac je ‘neočekivano’ pobegao iz zemlje, da bi nekoliko meseci kasnije bio uhapšen u svojoj kući na Zvezdari, uz policijske kamere, zbog sumnje da je počinio pet krivičnih dela - od podstrekivanja na izvršenje krivičnih dela, do poreske utaje, ali ne i zbog dilovanja narkotika.

“Onda se ispostavilo da je jedino što su mogli da mu nađu nakon meseci i godina istrage neka sumnja za utaju poreza. Pošto su to bile sitne sume, oni urade ono što se ne radi, saberu mu četiri godine po hiljadu evra u četiri hiljade evra da bi se iz toga izvuklo krivično delo umesto četiri prekršaja. I Apelacioni sud je to ukinuo”, podseća Miloš Vasić.

Dragoslav Kosmajac izlazi iz zatvora
Dragoslav Kosmajac izlazi iz zatvora

Kosmajac je u međuvremenu, uz kauciju od 200 hiljada evra, pušten da se brani sa slobode.

“I to će na kraju da se svrši na prekršajnom postupku gde će oni njega da oglobe već koliko ga budu oglobili, da mu vrate kauciju, i vrlo je moguće da će ih tužiti za nadoknadu za boravak u pritvoru”, kaže Vasić.

I ne bi bio prvi takav slučaj. Najavljivanje postupaka interesantnih za javnost zarad političke promocije u nezgodnu poziciju stavlja one koji bi trebalo da presude na osnovu takvih ‘tankih’ optužnica.

Premijer je nakon izlaska Kosmajca iz zatvora ‘sam sebi zavezao jezik, jer sve što kaže ne valja’, a do danas bi, prema oceni advokada Rajka Danilovića, ‘trebalo da objasni hiljadu stvari koje su ga demantovale’. No objašnjenju se, kaže Miloš Vasić, ne bi trebalo nadati.

“Gledali smo jednu brzopletu, demagošku, populističku predstavu iz koje Vučić izlazi kao heroj u borbi protiv organizovanog kriminala na sasvim pogrešnom slučaju. Ta će se cela stvar naravno zatrpati, neutralisati na bilo koji način. Možda će da se pojavi sa pričom o fantomima iz Hercegovačke ulice. Stvar će biti pometena pod tepih kao i tolike Vučićeve detonacije i obećanja”, navodi Vasić.

Uz tri meseca u pritvoru i prekršajnu prijavu, Kosmajcu su zaplenjena 23 objekta, i to privremeno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG