Dostupni linkovi

Rast broja zaraženih od korona virusa u Srbiji


Dve Beograđanke na šetalištu u glavnom gradu Srbije, sa maskama na licu, sede ispred ispisane poruke "korona", u jeku pandemije, februara 2021.
Dve Beograđanke na šetalištu u glavnom gradu Srbije, sa maskama na licu, sede ispred ispisane poruke "korona", u jeku pandemije, februara 2021.

"Pečenje grla, nos, kašalj, to su sve simptomi koje sam imala", kaže za Radio Slobodna Evropa(RSE) Julijana Ćirić iz Kragujevca u centralnoj Srbiji.

Ona je jedna od gotovo 2.900 pacijenata u Srbiji kod kojih je u poslednjih mesec dana potvrđen korona virus.

Svedoči o gužvi u COVID ambulanti Doma zdravlja u Kragujevcu.

"Odmah su me poslali u COVID ambulantu Doma zdravlja, gde je neopisiva gužva, kao da je krenuo novi ciklus korone", rekla je Ćirić.

Broj novih slučajeva se, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, prošle nedelje udvostručio.

Trend rasta broja zaraženih zabeležen je i u Evropi sa novom podvarijantom omikron soja EG.5 poznatom kao "Eris".

Ta podvarijanta je u Srbiji registrovana početkom septembra.

Epidemiolog Zoran Radovanović je za RSE rekao da su zvanični podaci "vrh ledenog brega", jer se samo u jednoj ustanovi u zemlji radi sekvenciranje genoma, kojim se može utvrditi da li je reč o novoj podvarijanti virusa.

Ipak, ocenio je da nema mesta panici.

"Nema razloga, jer to je ono na šta računamo i sa čim mora da se živi. Ali, razumno je voditi računa", rekao je Radovanović.

Domovi zdravlja na prvoj liniji

U Srbiji su sve COVID bolnice zatvorene, pa je sad teret na domovima zdravlja.

Među domovima zdravlja koji se suočavaju sa većim brojem pacijenata koji dolaze sa simptomima COVID-a je Dom zdravlja u Kragujevcu.

U toj zdravstvenoj ustanovi se broj pacijenata sa simptomima COVID-a i onih kod kojih je potvrđen virus početkom nedelje udvostručio.

Sa 70 do 80 pacijenata koji su se javljali na dnevnom nivou od kojih se u proseku do 15 njih testiralo pozitivno na virus, u ponedeljak, 11. septembra broj pacijenata je skočio na 150. Kod njih 30 je potvrđeno prisustvo virusa.

"Javljaju se pacijenti sa zapušenim nosom, bolom u grlu, temperaturom od 37 do 38 stepeni. Njihovo lečenje za sada je na nivou Doma zdravlja gde dobijaju terapiju propisanu po Protokolu za COVID-19", rekla je za RSE Danijela Petrović, portparolka Doma zdravlja Kragujevac.

Dom zdravlja Kragujevac (na fotografiji), jedan je od onih koji se suočavaju sa većim brojem pacijenata koji dolaze sa simptomima COVID-a. U toj zdravstvenoj ustanovi se broj pacijenata sa simptomima COVID-a i onih kod kojih je potvrđen virus početkom nedelje udvostručio.
Dom zdravlja Kragujevac (na fotografiji), jedan je od onih koji se suočavaju sa većim brojem pacijenata koji dolaze sa simptomima COVID-a. U toj zdravstvenoj ustanovi se broj pacijenata sa simptomima COVID-a i onih kod kojih je potvrđen virus početkom nedelje udvostručio.

U Beogradu su zabeležene prve hospitalizacije.

Kako je 12. septembra izjavio za Radio-televiziju Srbije Goran Stevanović, direktor beogradske Klinike za tropske i infektivne bolesti, u toj ustanovi smešteno je 10 pacijenata sa upalom pluća.

Stevanović je istakao da mlađe osobe obolele od COVID-19 imaju blaže simptome, dok se upala pluća javlja kod starijih i onih sa zdravstvenim problemima.

Ministarstvo zdravlja Srbije nije odgovorilo na upit RSE da li se u skladu sa povećanim brojem zaraženih razmatra uvođenje epidemioloških mera.

Koliko je opasna podvarijanta virusa "Eris"?

Svetska zdravstvena organizacija je u maju proglasila kraj pandemije COVID-19.

Virus međutim cirkuliše u svetskoj populaciji i to u novim varijantama, a prema rečima epidemiologa Zorana Radovanovića, virus će "ostati sa nama decenijama".

U Srbiji je registrovana nova podvarijanta Omikron soja korona virusa poznata kao "Eris", kako je 6. septembra saopštio Institut za javno zdravlje Vojvodine, ustanova koja je izolovala varijantu virusa.

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu potvrdio je za RSE da ne prati nove sojeve korona virusa "imajući u vidu da je stanje pandemije ukinuto".

"Međutim, epidemiološka situacija se konstantno prati i ako bude bilo potrebe biće ponovo uspostavljeno", naveli su u pisanom odgovoru na upit RSE u tom institutu.

Radovanović je za RSE ocenio da nova podvarijanta "Eris" i rast broja zaraženih u Srbiji nije "ništa neuobičajeno".

"Ove varijante koje se sad javljaju u svetu su potomci omikron soja, koji je sam po sebi bio blaži od prethodnih varijanti", rekao je Radovanović za RSE.

Preporučuje vakcinaciju starijim osobama i onima koji pate od hroničnih oboljenja.

Koji su simptomi novih podvarijanti korona virusa?

Epidemiolog Zoran Radovanović je za RSE naveo je da su varijante koje se sad javljaju u svetu potomci omikron soja, koji je sam po sebi, kako je naveo "bio blaži od prethodnih varijanti".

Simptomi su slični simptomima prehlade i gripa, koji podrazumevaju:

  • temperaturu
  • bol u grlu
  • glavobolju
  • kijavicu i curenje iz nosa
  • slabost.

Raste broj zaraženih i u Evropi

Prema podacima Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) u državama Evropske unije (EU) zabeležen je povećan broj zaraženih u protekle dve nedelje.

ECDC je u saopštenju od 7. septembra ukazao da su podaci o broju novoinficiranih kojima raspolažu ograničeni, s obzirom na to da deo država ne daje potpune podatke.

Isti je slučaj i sa podacima o pacijentima koji su hospitalizovani i sa podacima o smrtnim slučajevima.

Prema raspoloživim podacima, najveći broj inficiranih na 100.000 stanovnika beleže Kipar i Grčka.

Kakva je situacija u svetu?

Iako je kraj pandemije COVID-19 proglašen u maju, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da virus i dalje dosta cirkuliše.

Prema rečima Marije Van Kerhove (Maria Van Kerkhove) koja vodi tehničko odeljenje SZO za COVID "COVID se uvek mora shvatati ozbiljno".

SZO pomno prati podvarijantu "Eris" i BA.2.86.

"Razlog zbog kojeg se pomno prati je taj što, poput varijante Omikron, uzrokuje mnoge druge mutacije. Nadzor je i dalje apsolutno neophodan. Upravljamo ovakvim situacijama bolje nego u prošlosti, ali svejedno, ne bismo trebali pokrivati oči: još uvek postoji vrlo velik broj infekcija, ponovnih infekcija i ljudi koji se hospitalizuju", izjavila je 4. septembra Kerhove.

Unapređene vakcine

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je 12. septembra upotrebu unapređenih vakcina protiv COVID-19 koje su pokazale efikasnost u odbrani od rasprostranjenih varijanti omikron soja, preneo je Glas Amerike (VOA).

Njihovo korišćenje bi moglo početi krajem septembra.

Odobrenje za upotrebu unapređenih vakcina američke vlasti su izdale u trenutku porasta broja obolelih od COVID-19 i brzog širenja nove podvarijante omikron soja "Eris" u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i drugim delovima sveta.

* Saradnja na tekstu: Branko Vučković

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG