Dostupni linkovi

Srbija konačno u Street View svetu


Google Street View in Belgrade
Google Street View in Belgrade
Kompanija Google počinje 23. oktobra vožnju širom Srbije kako bi se prikupile fotografije za popularni Street View servis. Google automobili će početi da beleže fotografije sa pregledom od 360° u većim gradovima Srbije, kao što su Beograd i Novi Sad, navodi se u saopštenju ove kompanije dostavljenom našoj redakciji. Na ulicama Beograda već je primećeno neobično vozilo kompanije „Google“, opremljeno velikom kamerom na krovu, a fotografija se ubrzo našla na društvenim mrežama, izazvavši veliku pažnju.

Beograd je svet, bar bi uskoro trebalo da bude, kada Google snimi ulice najvećih gradova u Srbiji. Da će uskoro zaživeti čuveni Google Street View građani su se uverili kada su na ulicama glavnog grada videli vozilo ove moćne kompanije sa ogromnom kamerom na krovu.

Korisnici će uz pomoć ove popularne aplikacije moći da se virtuelno kreću i istražuju ulice gradova Srbije putem panoramskih slika zabeleženih iz perspektive posmatrača. Aplikacija omogućava da se, na primer, pogleda kako izgleda neki restoran, da se planira putovanje, ugovori mesto sastanka ili olakša pisanje domaćeg zadatka iz geografije. Oni koji traže da kupe ili iznajme kuću, mogu da uštede vreme tako što će unapred pogledati objekte i njihovu okolinu ili tako što će tačno odrediti putanju kojom treba da stignu na određenu adresu. Takođe, pre nego što se upute na odmor, ljudi će moći da pogledaju kako izgleda mesto i hotel u kome će odsesti.

„Mnogi naši korisnici u Srbiji govorili su nam kako bi voleli da imaju Street View servis dostupan i za Srbiju. Danas, sa zadovoljstvom možemo objaviti kako počinjemo da vozimo kroz Srbiju i da ćemo kroz Google Street View omogućiti korisnicima da virtuelno proputuju kroz ovu zemlju. Street View će predstaviti prelepe ulice i prizore Srbije čitavom svetu. Ova usluga stvoriće mnoge pogodnosti i za korisnike i kompanije u Srbiji“, navodi se u saopštenju kompanije izjava Ulfa Spicera (Ulf Spitzer), Program menadžera za Google Street View.

Kao što je i obično praksa sa svim Street View fotografijama, pre objavljivanja, Google će zamagliti lica prolaznika i registarske tablice na automobilima kako bi se zaštitila privatnost svih koji se pojavljuju na fotografijama. Kada fotografije postanu dostupne na internetu, korisnici će moći da prijave one za koje smatraju da treba da budu zamagljene.

Rodoljub Šabić
Rodoljub Šabić
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, kome se Google obratio za mišljenje, potvrdio je u razgovoru za RSE da će ta kompanija uskoro započeti sa snimanjem ulica i objekata Beograda i drugih mesta u Srbiji, najverovatnije već sledeće nedelje. Šabić se u korespondenciji sa Google dogovorio i o svim merama koje će biti preduzete kako bi zaštita podataka bila na adekvatnom nivou, a ovaj servis dostupan korisnicima, jer snimanje ulica podrazmeva i prikupljanje podataka o ličnosti počev od lica, registarskih tablica...

„Mere koje se moraju preduzeti su unapred obaveštavanje o snimanju ulica na određenoj teritoriji. Drugi uslov se odnosi na isključenje obrade podataka sa bežičnih internet konekcija, treći uslov je vezan za anonimizaciju podataka o ličnosti, brisanje tih podataka iz baza što znači da na snimku kada se on pojavi na internetu ne sme biti prepoznatljivo vaše, moje ili bilo čije lice ili bilo koji drugi podatak na osnovu koga smo odredljivi ili prepoznatljivi. I Google već to praktikuje i vrši automatsku anonimizaciju i ne događa se da se to pojavi. Naravno, rezervisan je i uslov za brisanje bilo kog podatka. Dakle, bez obzira što je Google sam preuzeo obavezu da vrši anonimizaciju u situaciji u kojoj neki pojedinac ipak primeti, konstatuje, registruje sopstveni podatak o ličnosti, na osnovu koga je odrediv, on mora imati pravo da se i post festum na snimku interveniše i da se ti podaci uklone“, objasnio je Šabić.

Dolazak važan za Google

Državni sekretar pri ministarstvu za unutrašnju i spoljnu trgovinu i telekomunikacije Stefan Lazarević napisao je na svom Tviter profilu da je pre nekoliko dana završena papirologija za Google Street View. Lazarević za RSE kaže da može da zaključi da je Google počeo polako da se priprema i da radi na lokalizaciji Google Street View u Srbiji.

„Imajući u vidu sastanke koje je naša delegacija predvođena premijerom imala u maju u SAD, u okviru ..., kad smo pričali sa predstavnicima Google i kada smo videli da postoji njihovo veliko interesovanje da otpočnu sa lokalizacijom svojih servisa u našoj državi, a onda imajući u vidu komunikaciju koju smo imali sa kompanijom Google i njihove zahteve da im se odobri unošenje određene opreme u našu državu kako bi otpočeli snimanje i puštanje u funkciju Google Street View, ja bih mogao da donesem zaključak da su oni već počeli polako da se pripremaju i da rade na lokalizaciji tog servisa u Srbiji što je sigurno jedan od dobrih znakova. Nadam se da će nakon toga i drugi servisi koji nam trenutno nisu dostupni, a koji su deo Google, postati dostupni“, rekao je Lazarević za RSE.

Google Street View automobili
Google Street View automobili
Street View je izuzetno popularna aplikacija koja je dostupna u 50 zemalja i više od 3.000 gradova širom sveta. Internet stručnjak, Dejan Restak, iz „Vibe Network“, rekao je za RSE da je dolazak Google Street View u Beograd važan za tu kompaniju, koja želi da izmapira ceo svet, ali i za Srbiju, kojoj je u interesu da bude deo tog globalnog projekta i savremenih tokova.

„Kada pogledamo sa ekonomskog aspekta, prvo mi na pamet pada naš turizam. Dakle, biće zanimljivo nekom potencijalnom turisti iz Londona, Njujorka, Pariza da sedne u fotelju, da se zavali i da pogleda iz udobnosti svoje sobe kako izgledaju ulice Beograda u praktično 3D dimenzijama i da vidi, zapravo, koliko smo zanimljivi kao neka od njegovih budućih turističkih destinacija. S druge strane može biti nama dodatni pritisak da sredimo urbanstički haos u kome se trenutno nalazimo. Sve u svemu, jako je važno da se Google kreće po Srbiji. Mi se nadamo da će Google uskoro i zvanično biti u Srbiji, dakle da ima filijalu u Beogradu i da time pokaže da je Srbija makar jednako važna kao neke druge zemlje u našem okruženju“, ocenio je Restak.

Fotografisanje će se nastaviti u manjim gradovima i selima nakon zime, početkom naredne godine.

Raspored obilazaka Google vozilima zavisi od nekoliko faktora koji ne mogu da se kontrolišu, kao što su vremenski uslovi, stanje na putu itd. Čim vozila krenu kroz Srbiju, na sajtu google.rs/streetview/privacy biće postavljana stalna obaveštenja o tome kuda se kreću, uz dodatne podatke o Street View servisu.

Street View je dostupan i u okviru Google Earth aplikacije i na Google mapama za mobilne uređaje.
XS
SM
MD
LG