Dostupni linkovi

Ko je odgovoran za pomor pčela u prijepoljskom kraju?


Ilustracija
Ilustracija

Zbog pomora pčela, izazvanog najverovatnije nekontrolisanim prskanjem žitarica, u subotu su protestovali prijepoljski pčelari. U ovoj opštini trovanjem je zahvaćeno oko 700 košnica.

Najviše zatrovanih košnica je u selima Jabuci, Aljinovića, Kaćevu i Babinama. Slučaj je prijavljen nadležnim inspekcijama i policiji. Uglavnom su uginule pčele izletnice, najverovatnije nekontrolisanim prskanjem žitarica. Zatajilo se i kod edukacije poljoprivrednika u višim planinskim predelima, pojašnjava Marko Mandić iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

"Što se tiče prskanja maline nemamo velikih posledica, ali, nažalost, u višim područjima preko 800 i 1.000 metara nadmorske visine, naši poljoprivrednici prskali su verovatno žita. Krivica je i naša, nismo ih dovoljno edukovali, a trebalo bi i da im se u poljoprivrednim apotekama objasni kako i na koji način da upotrebljavaju srdstva za prskanje“, rekao je Mandić.

Protest pčelara
Protest pčelara

Budimir Tešević godinama se bavi pčelarstvom, i kako kaže nije zapamtio ovakav pomor pčela u prijepoljskom kraju.

„Pčelarim 30 godina, i nikad mi se ovo čudo nije desilo. Hajde jednom se desilo, ljudi nisu znali. Ali ne mogu da shvatim da se deselio, drugi dan, pa treći, četvrti. Pa kad su društva već zatrovana, onda moraš da seliš sa tog područja. Voće, žito, sve što se prska u večernjim satima, posle 20 sati, nema nikakvih bojazni, štete za pčelarstvo. Svi oni koji to rade u toku dana, ili ne znaju ,ili su bahati ili to čine iz inata. Ne možete vi ratari bez nas, niti mi možemo bez vas. U oprašivanju biljnih kultura pčela doprinosi 90 posto. I kad se pitaju voćari, što mi nije šljiva rodila, pa kako će roditi kad nije bilo pčele“, objašnjava Tešević.

Udrženje pčelara Prijepolja ima 271 člana sa više od 7.000 košnica. Pčelari kod kojih je nastala šteta u društvima traže da im se šteta nadoknadi.

Zoran Despotović, član opštinske Vlade, je obećao da će pomoć sigurno stići.

„Daćemo svoj skromni doprinos, prema svojim mogućnostima, prema budžetu koji je planiran“, rekao je on.

Pčelari iz ovog kraja sa protestnog skupa su poručili kupcima da med u košnicama nije zaražen, da je dobrog kvaliteta i da je bezbedan za upotrebu.

XS
SM
MD
LG