Dostupni linkovi

Ministar policije Srbije sa ambasadorkom Kine: Tajvan neotuđivi deo Kine


Ministar Vulin (desno) u razgovaru sa ambasadorkom Kine Čen Bo, četvrtak, 16. decembar.

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Aleksandar Vulin rekao je u četvrtak, 16. decembra, u razgovaru sa ambasadorkom Kine Čen Bo, da Srbija podržava celovitost Kine i da je Tajvan njen neotuđivi deo.

Kako se navodi u saopštenju, Vulin se zahvalio Kini na principijelnom stavu po pitanju nepriznavanja Kosova, kao i na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Ministar Vulin je istakao da je prijateljstvo Srbije i Kine "čelično", baš kao i lično prijateljstvo dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, kaže se u saopštenju MUP-a.

Ambasadorka Čen Bo se ministru Vulinu zahvalila na ličnoj inicijativi na unapređenju saradnje između MUP-a Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Kine.

Ambasadorka Čen Bo je na sastanku, kako se navodi u saopštenju, predstavila ministru Vulinu novog policijskog izaslanika Ministarstva javne bezbednosti Kine u Srbiji.

Kina polaže pravo na samoupravno ostrvo Tajvan kao deo svoje teritorije i protivi se da ono ima bilo kakav kontakt sa stranim vladama.

Američki predsjednik Džo Bajden sazvao je oko 110 svetskih lidera na virtuelni "Samit za demokratiju" 9. i 10. decembra, i pozvao Tajvan na skup, nakon čega su usledile osude Kine.

Kineski zvaničnici nazvali su ovaj samit "šalom", ljuti zbog vašingtonskog poziva Tajvanu.

Većina stanovnika Tajvana želi očuvanje sadašnjeg stanja i ne prihvata da postane deo kineskog autoritarnog režima, niti da im se slobode koje uživaju na bilo koji način umanje, rekla je za Radio Slobodna Evropa 1. novembra, Keti Čen (Ketty Chen), potpredsednica Fondacije za demokratiju u Tajpeju.

XS
SM
MD
LG