Dostupni linkovi

Vučić za kinesku mrežu CGTN: Tajvan je Kina i na Kini je šta, kada i kako će učiniti


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu tokom potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine 17. oktobra 2023.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu tokom potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine 17. oktobra 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za državnu Kinesku globalnu televizijsku mrežu (CGTN) da je Tajvan kineska teritorija i da je na Kini šta će učiniti.

On je u intervjuu za CGTN upitan o Tajvanu, rekao da mu za odgovor ne treba više od deset sekundi.

"Tajvan je Kina, a na vama je šta, kada, kako ćete to učiniti, tačka", poručio je Vučić.

Peking tretira Tajvan kao svoju odmetnutu provinciju, dok Tajvan sebe doživljava kao suverenu državu.

U intervjuu na engleskom jeziku, objavljenom 26. februara na sajtu CGTN, Vučić je naveo da je politika Srbije jedna Kina i da će tako biti i u budućnosti.

"To je vaša teritorija, to je vaš narod, vi ste suverena nacija, sami donosite odluke. I uvek ćete imati podršku srpskog naroda. To je to", dodao je.

Srbija računa na podršku Kine u međunarodnim organizacijama i institucijama u vezi sa nepriznavanjem Kosova kao države.

Kosovo je 2008. proglasilo nezavisnost od Srbije koju Beograd ne priznaje, ali pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU) vodi dijalog sa Prištinom o normalizaciji odnosa.

Srbija pregovara o članstvu sa EU, ali istovremeno jača odnose sa Kinom, sa kojom sarađuje u oblasti infrastrukture i odbrane.

Kina i Tajvan imaju odvojene vlade od završetka građanskog rata 1949. Peking je dugo pokušavao da ograniči međunarodne aktivnosti Tajvana.

Suverenost Tajvana priznaje 13 zemalja u svetu, ali njegova demokratski izabrana vlada ima jake ekonomske i neformalne veze sa mnogim zemljama.

Evropska unija priznaje vladu Narodne Republike Kine kao jedinu legalnu vladu Kine, ali sarađuje sa Tajvanom u širokom spektru oblasti, kao što su trgovina i ulaganja, digitalna i industrijska pitanja, zapošljavanje, ljudska prava, borba protiv dezinformacija.

Kao i većina država, Sjedinjene Države nemaju zvanične diplomatske veze sa Tajpejem.

Međutim, američki Zakon o odnosima s Tajvanom predviđa isporuku oružja za njegovu odbranu i naglašava da bi svaki napad na ovo ostrvo smatrao pitanjem "velike zabrinutosti" za zvanični Vašington.

'Bermudski trougao' oko Tajvana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00
XS
SM
MD
LG