Dostupni linkovi

Srbija i Kina potpisale sporazum o slobodnoj trgovini


Rukovanje kineskog predsednika Si Đinpinga i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prilikom jednog od susreta 2017. godine
Rukovanje kineskog predsednika Si Đinpinga i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prilikom jednog od susreta 2017. godine

Srbija i Kina su 17. oktobra potpisale niz sporazuma, od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini.

Sporazum je potpisan u Pekingu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandar Vučića i kineskog predsednika Si Đinpinga.

Vučić je na Instagramu poručio da Sporazum o slobodnoj trgovini "otvara nove vidike" u odnosima dve zemlje. Odnosi se na skoro 10,5 hiljada proizvoda iz Srbije i gotovo devet hiljada kineskih proizvoda.

"U svim oblastima u kojima sarađujemo beležimo napredak. Inicijativa Pojas i put donela je mnogo dobrog našoj zemlji. Ponosim se našim prijateljstvom i rezultatima koje smo postigli", napisao je Vučić, uz fotografiju susreta sa Sijem.

Vučić se Siju zahvalio "na ličnom angažmanu" na jačanju veza Srbije i Kine i njihovih građana.

Si Đinping je na bilateralnom sastanku, kako prenose kineski državni mediji, ocenio da su odnosi Kine i Srbije "izdržali promene u međunarodnom pejzažu poslednjih godina i da su primer prijateljskih odnosa Kine i evropskih zemalja".

Srbiju je nazvao "čeličnim prijateljem Kine".

Vučić u Kini predvodi delegaciju Srbije na međunarodnom forumu "Pojas i put", a sa njim su i brojni ministri u Vladi.

Na početku posete Kini, Vučić je naglasio da će sporazum dve zemlje o slobodnoj trgovini stupiti na snagu do maja ili juna naredne godine i ukazao na njegov "veliki značaj za srpsku privredu".

Pored tog sporazuma, potpisano je više bilateralnih dokumenata - o saradnji policije u upravljanju vanrednim situacijama, ekonomskoj, investicionoj i industrijskoj saradnji, o izgradnji više saobraćajnica, srpsko-kineskog industrijskog parka, izvozu jabuka, modernizaciji fiksne mreže, digitalizaciji, kulturnoj saradnji.

Kako je prenelo Ministarstvo građevinarstva, dogovorena je izgradnja gotovo 300 kilometara novih puteva i kupovina pet kineskih brzih vozova, a vrednost ovih ugovora je blizu četiri milijarde evra.

Vučić je pored sastanka sa Sijem, imao niz bilateralnih susreta.

Zajednička slika sa samita, na njoj i Putin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na Instagamu objavio zajedničku fotografiju šefova država i vlada na samitu Pojas i put u Pekingu, na kojoj je i ruski predsednik Vladimir Putin.

To je prvi put da su se Putin i Vučić našli na istom mestu, od početka ruske invazije na Ukrajinu. Srbija je na meti kritika EU i SAD, zato što ne uvodi sankcije Rusiji.

Na samitu Kine s predstavnicima 130 zemalja obeležava se decenija Inicijative Pojas i put (BRI) – ključnog geopolitičkog projekta predsednika Si Đinpinga za proširenje globalnog dometa Kine.

Kritike EU na sporazum sa Kinom

Uprkos tome što je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Srbija ima intenzivnu saradnju sa Kinom, sa kojom, između ostalog, sarađuje u oblasti infrastrukture i odbrane.

Zbog jačanja saradnje sa Kinom, više puta je kritikovana od strane Brisela i Vašingtona.

Reagujući na potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom 17. oktobra, iz Evropke unije je poručeno da se Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, obavezala da će na dan pristupa Uniji istupiti "iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini".

XS
SM
MD
LG