Dostupni linkovi

Ambasadorka Srbije u Kini kaže da su odnosi dve zemlje 'najbolji u istoriji'


Ruska invazija na Ukrajinu nije poremetila planove Kine za jačanje prisustva u Srbiji.
Ruska invazija na Ukrajinu nije poremetila planove Kine za jačanje prisustva u Srbiji.

Nova ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović ocenila je da su odnosi dve zemlje "na najvišem nivou u istoriji" i izrazila očekivanje da će u narednim godinama doći do nastavka uzlaznog trenda saradnje u svim oblastima.

U intervjuu za Kinesku medijsku grupu (CMG), uoči stupanja na dužnost, Stefanović je 15. marta rekla da će se tokom mandata fokusirati na očuvanje uzlaznog trenda u odnosima Srbije i Kine, a kao najvažniji zadatak je navela intenziviranje političkog dijaloga na najvišem nivou.

"Jedan od glavnih zadataka biće realizacija posete predsednika Sija Srbiji, na poziv predsednika Vučića. Uz to, bićemo angažovani i na realizaciji poseta na drugim nivoima", rekla je ona.

Najavila je da će fokus biti i na što skorijem zaključivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je dogovoren tokom nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini.

Stefanović je rekla i da Srbija u punoj meri podržava Inicijativu "Pojas i put" i da je izuzetno aktivna u mehanizmima saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Pored brojnih infrastrukturnih projekata u Srbiji u okviru Inicijative Pojas i put, koji se mahom finansiraju kroz kineske kredite i koje direktnim pogodbama realizuju kineske kompanije, u planu je i sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Ruska invazija na Ukrajinu nije poremetila planove Kine za jačanje prisustva u Srbiji.

Uprkos bliskim vezama predsednika Rusije i Kine, Peking se za sada, u svetlu ruskog napada, drži sopstvenih interesa.

U izveštaju redakcije RSE na engleskom navodi se da je Azijska infrastrukturna investiciona banka (AIIB), razvojna banka koju predvodi Kina, suspendovala sve poslove sa Rusijom i Belorusijom 3. marta, što je mogući znak izazova u odnosima Pekinga i Moskve.

Poslovanje sa Rusijom je istog dana suspendovala i Nova razvojna banka sa sedištem u Šangaju.

Ekonomske veze između zemalja su, međutim, kako piše RSE na engleskom, ojačale poslednjih godina, sa rastom bilateralne trgovine koji ide ka tome da Kina postane najveći trgovinski partner Rusije.

Prema izveštaju Rojtersa, ruske firme takođe žure da otvore račune u kineskim bankama u nadi da će zaobići najgori ekonomski gubitak koji su donele sankcije, dok je Fajnenšel tajms 4. marta objavio da se investitori sve više klade na to da će Peking povećati trgovinu sa Rusijom kako bi ublažio udar od sankcija.

Na glasanju o Rezoluciji Ujedinjenih nacija 2. marta kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, Kina je bila uzdržana, uz još 34 države. Za je glasala 141 država, među kojima i Srbija.

Ipak, uprkos pozivima iz Brisela, Beograd odbija da uvede sankcije Rusiji.

XS
SM
MD
LG