Dostupni linkovi

Ustavni sud Srbije presudio u korist demonstranata Falun Gonga


Ilustrativn fotografija, članoi Falun Gonga, Tajvan 7. maj 2009.
Ilustrativn fotografija, članoi Falun Gonga, Tajvan 7. maj 2009.

Ustavni sud Srbije presudio je u korist aktivista za ljudska prava Falun Gonga, koji su uhapšeni u Srbiji uoči samita sa Kinom 2014. godine.

Kako se navodi u objavi na Fejsbuk (Facebook) nalogu Falun Gonga, Ustavni sud je presudio da je policija nezakonito zadržala mirne protestante.

Ustavni sud Srbije nije bio dostupan za hitan komentar.

Kako se vidi u odluci Ustavnog suda u koju je RSE imao uvid, sud je utvrdio da je došlo do povrede prava na slobodu i bezbednost.

Sud je takođe dosudio naknadu štete u iznosu od hiljadu evra. Odluka je doneta 8. aprila 2021. godine. Ustavni sud Srbije ne objavljuje sadržaj svojih odluka na zvaničnom sajtu.

Jedanaest aktivista za ljudska prava Falun Gonga, uhapšeni su u decembru 2014. godine u Srbiji uoči samita samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, da bi potom bili deportovani iz zemlje.

Oni su, kako se tada navodilo, nameravali da mirno protestuju za vreme samita u Beogradu radi podizanja svesti o stanju ljudskih prava u Kini, prvenstveno zbog "protivzakonitog progona" Falun Gonga.

Vlasti Srbije prethodno su najavljeni protestni skup Falun Gongovih aktivista koji su hteli da skrenu pažnju na kršenja ljudskih prava u Kini zabranile bez pojašnjenja, da bi grupu stranaca koji su došli odmah uhapsili zbog toga što su, navodno, hteli da organizuju okupljanje.

Na hapšenje je reagovao i Amensti internešnl i domaća nevladina organizacija Yukom.

Tadašnji predsednik parlamentarne grupe za Srbiju u EP Edvard Kukan prethodno je zatražio da se odmah oslobode aktivisti koji su pritvoreni u Beogradu.

Falun Gong je organizacija koja promoviše budističku školu meditacije. Članovi Falun Gonga su progonjeni u Kini od 1999. godine. Prema izveštaju međunarodne organizacije Human Rights Watch iz te godine, kineska kampanja protiv grupe za vežbanje i meditaciju očigledno je kršila standarde Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima.

Pokušaj kineskog rukovodstva da obuzda Falun Gong deo je širih nastojanja vlade da pokuša da kontroliše sve organizacije, verske, građanske, društvene ili ekonomske, naveo je HRW.

XS
SM
MD
LG