Dostupni linkovi

Kina podržala Srbiju oko Kosova i 'zaštite suvereniteta'


Zgrada beogradske opštine Voždovac ukrašena bilbordom na kojem su srpske i kineske zastave sa natpisom: "Gvozdeni prijatelji, zajedno u dobru i zlu!", april 2020.
Zgrada beogradske opštine Voždovac ukrašena bilbordom na kojem su srpske i kineske zastave sa natpisom: "Gvozdeni prijatelji, zajedno u dobru i zlu!", april 2020.

Kina je izrazila podršku naporima Srbije "da zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet", nakon sukoba srpskih demonstranata u Zvečanu i mirovnih snaga NATO-a, KFOR.

Vladajuća partija, Komunistička partija, dugo je bila kritična prema NATO savezu. Nesuglasice sa KFOR-om delom potiču od bombardovanja kineske ambasade u Beogradu, tokom vazdušne kampanje Alijanse 1999. godine, kojom je okončan rat na Kosovu.

Kina, zajedno sa Rusijom i Srbijom, ne priznaje nezavisnost Kosova proglašenu 2008. godine.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova KIne Mao Ning je za izbijanje nasilja na severu Kosova okrivio nepoštivanje srpskih političkih prava.

"Protivimo se jednostranim akcijama privremenih samoupravnih institucija Kosova", rekao je Mao na konferenciji za medije, misleći na Vladu Kosova.

Zvečan jutro nakon incidenata: Čišćenje posledica uz štitove i tenzije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Srbi drugi dan zaredom protestuju u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, protiveći se novim albanskim predsednicima, izabranim 23. aprila.

I pored toga što su Srbi bojkotovali lokalne izbore i pokušavaju da spriječe nove albanske gradonačelnike da obavljaju svoje funkcije, Mao je rekao da se Srbima nudi kontrola nad opštinama u kojima su većina.

Tokom protesta u ponedjeljak, tokom sukoba sa srpskim demonstrantima povređeno je 30 vojnika mirovne misije NATO-a na Kosovu, KFOR. Tri vojnika su zadobila rane od vatrenog oružja.

"Pozivamo NATO da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet važnih država i učini ono što zapravo vodi regionalnom miru", rekao je Mao.

Nakon početka tenzija na severu Kosova 26. maja, Srbija je podigla borbenu gotovost svoje vojske na najviši nivo i rasporedila vojne jedinice na položaje u blizini granice sa Kosovom.

XS
SM
MD
LG