Dostupni linkovi

Vučiću proslijeđen odgovor KFOR-a o zahtjevu za povratak vojnika na Kosovo


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, 24. novembar 2022.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, 24. novembar 2022.

Predstavnici Generalštaba Vojske Srbije preuzeli su od Mirovne misije na Kosovu predvođene NATO-om (KFOR) odgovor na zahtjev za povratak na Kosovo do 1.000 vojnika i policajaca iz Srbije.

Odgovor su preuzeli predstavnici Komisije za sprovođenje Vojnotehničkog sporazuma u petak, 6. januara, na graničnom prelazu Merdare između Srbije i Kosova, saopćilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Iz Ministarstva nisu precizirali šta je KFOR odgovorio na zahtjev Srbije, navodeći da je dokument dostavljen predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Vojska Srbije je u noći između 15. i 16. decembra prošle godine poslala e-mail kancelariji KFOR-a, sa zahtjevom za povratak do 1.000 pripadnika vojske i policije Srbije na Kosovo.

Beograd je donio odluku o slanju svojih pripadnika snaga bezbjednosti kao reakciju na, kako tvrde vlasti u Beogradu, pojačano prisustvo kosovske policije na sjeveru Kosova.

Zvanični Beograd se upućujući ovaj zahtev poziva na Rezoluciju 1244 Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) iz 1999. godine.

Slanje zahtjeva dolazi i u danima kada su pojačane tenzije na sjeveru Kosova, koje je 2008. godine proglasilo nezavisnost koju zvanični Beograd odbija priznati.

Predstavnici srpske zajednice napustili su kosovske institucije, uključujući i policiju. Kosovske vlasti su 8. decembra odlučile da upute snage kosovske policije na sjever Kosova, gde većinski živi srpsko stanovništvo.

Grupe Srba su potom 10. decembra blokirale puteve sprječavajući saobraćaj prema graničnim prelazima sa Srbijom, Jarinju i Brnjaku.

Barikade su postavljene nakon što je kosovska policija uhapsila bivšeg srpskog policajca Dejana Pantića zbog sumnje da je umiješan u napad na službenike Centralne izborne komisije.

Kosovske vlasti pokušale su da organizuju lokalne izbore na sjeveru Kosova kao odgovor na odluku predstavnika tamošnjih Srba da napuste kosovske institucije.

Uklanjanje barikada počelo je 29. decembra prošle godine, a KFOR je 5. januara uklonio posljednjih nekoliko vozila koja su blokirala puteve na sjeveru Kosova.

XS
SM
MD
LG