Dostupni linkovi

Tužilaštvo traži 10 godina zatvora za vozača koji je usmrtio dečaka u Beogradu


Mjesto na kojem je vozač pregazio dvojicu dječaka, Beograd, 26. juli 2021.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, podnelo je u četvrtka 16. septembra optužni predlog zahtevajući kaznu od 10 godina zatvora za Lazara Galića, vozača koji je 18. jula, u beogradskom naselju Karaburma, udario dvoje dece – od pet i devet godina – a zatim pobegao sa lica mesta.

Optužnim predlogom tužilaštvo je tražilo da sud osudi Galića na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora, a zbog krivičnih dela: teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, naveli su u saopštenju iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Devetogodišnji dečak, preminuo je pet dana nakon nesreće.

Beogradska policija je dan nakon nesreće uhapsila Galića, ali ga je sud pustio da se brani sa slobode.

U znak protesta, građani beogradskog naselja Karaburma, organizovali su ulične proteste.

Nakon protesta građana, tužilaštvo se žalilo na sudsku odluku, a Krivično vanraspravno veće Prvog osnovnog suda donelo je 23. jula rešenje kojim je uvažilo žalbu i vozaču odredilo pritvor do mesec dana, saopšteno je iz suda, a nakon toga vozač je ponovo uhapšen.

Galić je nakon nesreće pobegao sa lica mesta, a više puta je bio osuđivan – dva puta zbog saobraćajnih krivičnih dela.

Ministarka pravde Maja Popović podnela je zahtev Visokom savetu sudstva da preispita postojanje disciplinske odgovornosti Radmile Đerić, sudije u ovom slučaju, koja je Galića prvobitno pustila da se brani sa slobode.

Stanovnici beogradskog naselja Karaburma tri dana su protestovali od 20. do 23. jula, zahtevajući da se preinači prvobitna odluka kojom Galiću nije određen pritvor.

XS
SM
MD
LG