Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kako su proćerdane pare Japana za Valjevo


Na čekanju: Gerontološki centar u Valjevu, čija je gradnja počela pre više od decenije

“Jedno društvo je humano koliko vodi računa o deci i starima”, kaže profesorka u penziji iz Valjeva Slavica Stepanović dok rezignirano posmatra zgradu valjevskog Gerantološkog centra, čija je gradnja počela pre više od jedne decenije i u koju je investirano 2,5 miliona evra donacije Vlade Japana.

Donacija nije pomogla. Objekat je danas devastiran.

“Ova donacija japanske vlade je za svako poštovanje. Pošto je objekat veliki smatram da deo treba komercijalizovati. Uraditi klub za dnevni boravak trećeg doba, možda nekakav hostel, radnje sa uslužnim delatnostima i slično. Tako nešto slično sam videla u domovima za stare u Vojvodini”, savetuje naša sagovornica.

Centar je površine pet i po hiljada kvadratnih metara i namenjen je za 180 korisnika. Zgrada je građena u dve faze, ukrovljena i delom ustakljena. Ali dalje od toga se nije otišlo. Objekat je sada ostavljen na milost i nemilost vandalima i lopovima.

Samo letimičan pogled izbliza na zgradu Gerontološkog centra u Užičkoj ulici u Valjevu dovoljan je da se posmatrač uveri u razmere razbojništva nad objektom u koji je Japan uložio milione evra.

Umesto doma za stare - ruina: Nikad završeni Gerontološki centar
Umesto doma za stare - ruina: Nikad završeni Gerontološki centar

Nema nikakvog obezbeđenja, razvaljena vrata u prizemlju, slobodan ulaz za sve “zainteresovane”. Polupana stakla i poskidani ramovi nekih prozora, grafiti na unutrasnjim zidovima i fasadi.

O svemu ovome svedoče i Valjevci koji žive ili rade u neposrednoj blizini doma:

„Kada je otvoreno ovo gradilište, na početku sve je fino išlo. Rađeno je par godina a onda se stalo. Zbog čega, ne znam. Nisam bila gore ali sam čula od komšija da je sve pohabano i polupano. Naravno da je trebalo ovo gradilište zaštititi, jer su tu uložena ogromna sredstva. Nije bitno da li je u pitanju donacija ili su budžetska sredstva. Sada se ponovo mora ići po istom tragu“, kaže Jasmina koja radi u neposrednoj blizini Gerontološkog centra u Valjevu.

Njen kolega Goran priča da su primećene grupe koje se okupljaju na ovom svake večeri, bez obzira da li je u pitanju radni dan ili vikend i da su buka i lupnjava svakodnevica.

Novak živi u neposrednoj blizini centra i on smatra da je ovo gradilište trebalo zaštititi onako kako to nalažu propisi:

„Trebalo je angažovati portira koji bi vodio evidenciju ko ulazi i ko napušta gradilište i da li tu ima zloupotreba. Ja krivim opštinu bez obzira da li su na vlasti sada ovi ili oni pre. U to ne ulazim. Ove zgrade je trebalo zaštititi“, smatra Novak i predlaže da se kao čuvari angažuju lica koja primaju pomoć od opštine ili zainteresovani penzioneri.

Pocrveni svaki put pred predstavnicima Ambasade Japana: Aleksandar Vulin
Pocrveni svaki put pred predstavnicima Ambasade Japana: Aleksandar Vulin

Ljiljana je vlasnica frizerskog salona u Valjevu. I ona smatra da je šteta da jedna takva zgrada propada dok mnogi Valjevci, posebno oni koji imaju sreću da su zaposleni, imaju problem da zbrinu svoje stare roditelje.

“Prava je šteta je takav objekat ne privesti kraju”, smatra Ljiljana.

Puno je građana koji sa tugom govore o propaloj investiciji, dok nadležni ćute. U gradskoj upravi u Valjevu nismo dobili odgovor ni posle mesec i više dana čekanja.

Svojevremeno je bivši ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, koji je u međuvremenu sa te pozicije premešen na mesto ministra odbrane, Aleksandar Vulin, bio u poseti Valjevu, te izjavio da svaki put pocrveni kada ga predstavnici japanske Ambasade u Beogradu pitaju za sudbinu njihove višemilonske donacije u Valjevu.

Da li crveni i Zoran Đorđević, aktuelni ministar rada, a Vulinov prethodnik na funkciji vojnog ministra, za sada ne znamo.

  • 16x9 Image

    Milena Kuzmanović

    Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG