Dostupni linkovi

Kako je državna zemlja postala crkvena


Ilustracija
Ilustracija

Viši sud u Subotici doneo je rešenje po kojem je odluka Gradske skupštine iz 2006. o ustupanju državne zemlje crkvama dok se ne završi restitucija, nezakonita, te da se zemlja mora vratiti gradu. Gradski pravobranilac je međutim podneo žalbu na takvu presudu, što bi značilo da se grad praktično odriče oko 720 hektara poljoprivrednog zemljišta i prihoda od 140 hiljada eura godišnje, koliko donosi izdavanje ovog kompleksa obradive zemlje.

Crkve u Subotici - pravoslavna, katolička i evangelička - dobijenu zemlju koriste već deset godina, a da apsurd bude veći, u međuvremenu je oduzeta crkvena zemlja restitucijom uglavnom i vraćena. Šimon Ostrogonac, član gradskog veća zadužen za poljoprivredu, kaže da se radi o prilično osetljivom pitanju.

"Ni u prošlosti ni sada ne postoji politička volja da se ovo reši, jer se radi o osetljivom pitanju, budući da je reč o crkvama i verskim zajednicama. Zbog toga je republički javni tužilac i tužio grad, te je odluka iz 2006. godine sada proglašena ništavom. Gradski pravobranilac je uložio žalbu na to, ali će verovatno ona biti odbijena, budući da nema nikakvog zakonskog osnova da grad daje državnu zemlju crkvama, i ta zemlja mora biti stavljena na licitaciju", objašnjava Ostrogonac.

Ostrogonac navodi da grad ipak nema tačne podatke o restituciji crkvene zemlje.

"Mi nemamo tačne informacije koliko je zemlje vraćeno, jer Direkcija za restituciju ne daje informacije koje se odnose na crkve i verske zajednice. Mi smo pismeno u više navrata zatražili od crkava da nam proslede te podatke, ali ih do sada nismo dobili. Međutim, iz Ministastva poljoprivrede imamo potvrdu da će do kraja ove godine sva zemlja definitvno biti vraćena crkvama", kaže Ostrogonac.

Ivan Vidaković, poljoprivrednik iz Žednika, napominje i to da je oduzeta zemlja, kada je reč o Katoličkoj crkvi, pripadala župama, a da je grad zemljište kao nadoknadu dodelio biskupiji, koja u stvari nikada nije imala svoja imanja.

"Biskupija svoju zemlju nema niti je ikada imala. I to je još jedna nezakonitost oko davanja ove zemlje crkvama, i dokaz da kod nas ne postoji ni zakon ni pravna država. Ja sam uveren da i u crkvi i u lokalnoj samoupravi imaju interesa da se ta zemlja izdaje u zakup, ako se zna koliko se novca može dobiti od te zemlje. Ubeđen sam da crkva uzima sav novac od zakupa zemlje, ali politika i crkva nikada nisu bili jedno bez drugog, a ima pojedinaca i u crkvi i u gradu koji imaju direktne koristi od toga", smatra naš sagovornik.

Vidaković podseća da je bilo mnogo logičnije i pravičnije tu zemlju dodeliti onima koji je obrađuju, pogotovo što država stalno govori o subvencijama za selo.

"Postoji mnogo mladih koji bi da rade zemlju, ali svoje nemaju. Zašto država tu zemlju, recimo, nije dodelila njima, umesto crkvama, da započnu svoj život, ne plaćajući bar privremeno zakup na tu zemlju, jer ni crkve ne plaćaju za nju zakup", ističe Vidaković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG